Časoris
Slovesna podelitev nagrad RS na področju šolstva za leto 2023. Foto: Daniel Novakovič/STA
Slovesna podelitev nagrad RS na področju šolstva za leto 2023. Foto: Daniel Novakovič/STA

Kdo so slovenski naj učitelji 2023?

Jutri je mednarodni dan učiteljev.

Na ta dan ali na njegov predvečer vsako leto podeljujemo nagrade Republike Slovenije na področju šolstva, najvišje državne nagrade na tem področju.

Učiteljice in učitelje sta nagovorila minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, predsednik odbora za podeljevanje nagrad Boris Aberšek in dr. Inge Breznik.

Poklici, povezani z vzgojo in izobraževanjem, so posebni v več pogledih, saj pomembno vplivajo na posameznike in posamezne generacije, je dejal minister.

Pedagoški delavci so ključni nosilci prenosa znanja v družbi, a imajo pomembno vlogo tudi pri razvijanju življenjskih veščin in odnosov, potrebnih za razvoj in podporo otrokom ter mladostnikom. Niso le posredovalci znanj, ampak predvsem usmerjevalci in spodbujevalci otrok.

Darjo Felda

To so poklici, kjer ima čas posebno dimenzijo.

Vsak delavec je namreč nenehno razpet med preteklostjo, ko posreduje znanja preteklih generacij, in prihodnostjo, saj otroke in mladostnike vzgaja ter izobražuje, da bi se lahko učinkovito soočali z izzivi v prihodnosti, je dodal.

Učiteljem je namenil tudi poslanico.

Odbor za podeljevanje nagrad

V odboru so bili poleg prof. dr. Aberška še dr. Eva Klemenčič Mirazchiyski, dr. Andrej Brodnik, mag. Majda Zaveršnik PucJanja BogatajVlasta Sagadin, mag. Marko StrleNina Jelen in Bernarda Trstenjak.

Pred šolo in pred učitelji so novi izzivi, a naša naloga in mesto v družbi ostajata enaka, takšna, kot sta bila celotno zgodovino: smo gibalo razvoja in ustvarjalci prihodnosti.

Boris Aberšek

Lani so prejeli 24 vlog za podelitev nagrade, letos pa 27. Od tega je bilo kar 17 predlogov za nagrado za življenjsko delo in 10 za izjemne dosežke.

Žal pa niso prejeli nobenega predloga s področja izobraževanja odraslih, študentskih in dijaških domov ter Slovencev po svetu.

Zaradi omejitve, da je lahko samo pet nagrad za življenjsko delo in šest za izjemne dosežke, so bili postavljeni pred dilemo.

Odbor je naposled sklenil, da nagradi sedem učiteljev.

Nagrajenke in nagrajenci

  • dr. Dragica Pešaković, nagrada za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva
  • mag. Ivan Lorenčič, nagrada za življenjsko delo na področju srednjega šolstva
  • dr. Amalija Žakelj, nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva
  • dr. Mitja Slavinec, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva
  • dr. Inge Breznik, nagrada za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva
  • dr. Darko Zupanc, nagrada za življenjsko delo na področju vzgoje in izobraževanja

dr. Dragica Pešaković

Zaposlena je na Osnovni šoli Destrnik – Trnovska vas.

V letih svojega pedagoškega dela je zaključila program za poučevanje računalništva v osnovni šoli. Leta 2008 je diplomirala na dodiplomskem študiju in pridobila naziv profesorica proizvodno-tehnične vzgoje in sociologije.

V pouk vnaša nove metode, strategije in oblike poučevanja. Vse izkušnje je združila v doktorski disertaciji, kjer je poudarek predvsem na preverjanju spretnosti učencev.

Leta 2014 je doktorirala na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru in pridobila znanstveni naslov doktorica znanosti s področja tehnike – izobraževanje.

Ves čas svoje poklicne poti je aktivno sodelovala v projektih, preizkušala nove metode in predstavljala primere dobre prakse v znanstvenih in strokovnih revijah s področja vzgoje in izobraževanja, na konferencah ter posvetih doma in v tujini.

Mentorirala je učencem pri raziskovalnih nalogah ter jih pripravljala na tekmovanja s področja tehnike in fizike. Sodeluje z Zavodom Republike Slovenije za šolstvo v različnih projektih. Je soavtorica učbeniških kompletov za poučevanje tehnike in tehnologije, pripravlja dodatna gradiva na portalu IzziRokus. Je recenzentka na regijskem in državnem srečanju mladih raziskovalcev.

Sodelovala je pri prenovi učnega načrta za izbirni predmet Obdelava gradiv v prilagojenem izobraževalnem programu in trenutno sodeluje v Predmetno razvojni skupini ter Komisiji za posodobitev učnega načrta za tehniko in tehnologijo.

Je pomočnica glavnega ocenjevalca za področje tehnike in tehnologije ter fizike na Državnem izpitnem centru.

Dr. Dragica Pešaković permanentno dviguje raven profesionalnega razvoja. Je gibalo sprememb na področju uspešnega in učinkovitega poučevanja oziroma kakovostnega pouka.

MVI

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.