Časoris
Na slovesnosti v Ljubljani so podelili nagrade za izjemne dosežke na področju šolstva. Foto: Tit Košir
Na slovesnosti v Ljubljani so podelili nagrade za izjemne dosežke na področju šolstva. Foto: Tit Košir

Kdo so naj učitelji 2019?

Pred svetovnim dnevom učiteljev, ki ga obeležujemo 5. oktobra, vsako leto pripravimo slovesnost s podelitvijo državnih nagrad za izjemne dosežke na področju šolstva.

Že več kot pol stoletja odbor za podeljevanje nagrad izbere med učiteljicami in učitelji tiste, ki so s svojim delom še posebej pozitivno zaznamovali različna področja izobraževanja.

Tako je bilo tudi letos, ko so bile 3. oktobra na slovesnosti v Ljubljani podeljene nagrade za izjemne dosežke na področju otrok s posebnimi potrebami, na področju glasbenega šolstva, predšolske vzgoje, osnovnega in srednjega šolstva ter na področju visokega šolstva.

Nagrado za izjemne dosežke na področju otrok s posebnimi potrebami je prejelo Društvo Bravo, ki je v slovenskem prostoru pomembno prispevalo k oblikovanju vključujočega okolja, razvoju stroke in kot nevladna organizacija daje pomemben strokovni pečat za izboljšanje položaja otrok s specifičnimi učnimi težavami.

Nagrado za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva je prejela Nina Jelen, nagradi za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva pa Maja Ahačič in Marijana Kolenko.

Na področju srednjega šolstva je nagrado za izjemne dosežke prejela Mojca Dimec, nagrado za življenjsko delo pa Lidija Golc.

Nagrado za izjemne dosežke na področju visokega šolstva je prejel dr. Igor Saksida, nagradi za življenjsko delo pa sta na področju visokega šolstva prejela ddr. Boris Aberšek in dr. Bojan Dekleva. Vsem nagrajenkam in nagrajencem iskreno čestitamo.

Na slovesnosti v Ljubljani so podelili nagrade za izjemne dosežke na področju šolstva. Foto: Tit Košir
Nagrajencem sta čestitala premier Marjan Šarec in šolski minister Jernej Pikalo. Foto: Tit Košir

Učiteljski poklic je poseben v več pogledih. Je eden tistih, ki pomembno vpliva na posameznike in številne generacije ter gradi družbo prihodnosti.

Sodobna družba postavlja pred učitelje in učiteljice vrsto novih izzivov; od poznavanja mnogoterih znanj in veščin, načinov in oblik prenosa znanja, usmerjanja in spodbujanja učencev v učnem procesu, do razumevanja številnih sprememb v okolju in družbi.

Ali veste, koliko učiteljic in učiteljev je bilo zaposlenih v minulem šolskem letu? Vseh učiteljev in drugih strokovnih delavcev v osnovnih šolah je bilo 19.311. V srednješolskih programih je bilo v minulem šolskem letu zaposlenih 6.087 učiteljic in učiteljev. Vzgojiteljic in vzgojiteljev pa je bilo 12.417.

Del učiteljevega vsakdana je tako postalo poučevanje, ki se približuje individualnim značilnostim učencev, doseganju ustreznih učnih dosežkov, spoštovanju in ohranjanju različnih identitet učencev, inkluzivnemu delovanju, medpredmetnemu povezovanju in uporabi vsebinskih rešitev s pomočjo informacijske tehnologije.

Pomembna sta tudi vzgoja in izobraževanje v skladu z dediščino različnih političnih, kulturnih in moralnih vrednot, oblikovanju multikulturnega učnega okolja, spodbujanju učencev k izražanju lastne refleksije, krepitvi učenčevega kritičnega mišljenja.

Kakovost in odličnost sta temeljna cilja slovenskega vzgojno-izobraževalnega sistema, katerega srce so prav učiteljice in učitelji. Na ministrstvu se trudimo zagotavljati čim bolj kakovostne pogoje za njihov razvoj in delovanje na vseh ravneh izobraževalne vertikale.

Predvsem pa je pomembno, da jih kot deležnike vključujemo v procese oblikovanja šolskega polja – tako na področju zakonodajnih kot strateških dokumentov.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.