Časoris
Ob letošnjem evropskem letu mladih organizatorji prirerajo celodnevni osrednji dogodek za mlade. Fotografija je simbolična. Vir: Adobe Stock
Ob letošnjem evropskem letu mladih organizatorji prirerajo celodnevni osrednji dogodek za mlade. Fotografija je simbolična. Vir: Adobe Stock

Na Zvoku mladosti pripravljajo različne aktivnosti za mlade

Ob letošnjem evropskem letu mladih Urad RS za mladino v petek, 27. maja, s partnerji organizira dogodek Zvok mladosti, ki bo potekal med 10. in 18. uro na več lokacijah v Ljubljani. Lepo vabljeni, vstop je brezplačen!

Ves dan bo namenjen mladim in tistim, ki se ukvarjajo z mladimi, poudarek pa bo na tem, kako jih vključiti v ohranjanje narave in oblikovanje skupne prihodnosti. Vir: MIZŠ
Ves dan bo namenjen mladim in tistim, ki se ukvarjajo z mladimi, poudarek pa bo na tem, kako jih vključiti v ohranjanje narave in oblikovanje skupne prihodnosti. Vir: MIZŠ

Dijaki pozor: na dogodku boste lahko prejeli opravičilo za izostanek od pouka.

V pripravo dogodka Zvok mladosti so vključeni tudi mladi, kar nas še posebej veseli.

Dolores Kores, direktorica Urada RS za mladino in predstavnica glavnega organizatorja dogodka

Prav tako bo sodelovalo več kot 20 vladnih in nevladnih organizacij.

Osrednja nit dogodka

Kako ohraniti naš planet čim bolj zelen in kako pri tem vključevati mlade, da sami oblikujejo svojo prihodnost in so pri tem aktivni ter tako soustvarjajo svojo skupno prihodnost?

Odgovore bodo iskali skupaj z odločevalci, prav tako pa bodo ponudili še izobraževalne vsebine, interaktivne delavnice na različne teme in kulturno-glasbeni program.

Sočasno bodo dogodki potekali v Viteški dvorani (na Magistratu), med drugim mladinski dialog med mladimi in odločevalci:

  • Trajnost in podnebne spremembe (sodeloval bo državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleš Irgolič) in
  • Digitalizacija (sodeloval bo minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič).

Medtem bo v preddverju Križank in na Trgu francoske revolucije interaktivna sejemska dejavnost, na kateri se bodo predstavljale organizacije za mlade, okoljevarstvene in trajnostne organizacije ter vladni resorji.

Festival so postavili v staro mestno jedro, da bi ga obudili. Na njem bodo predstavili možnosti za bolj trajnostno naravnano življenje in bolj trajnostno prihodnost. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Trajnostne tematike bodo spoznavali skozi različne aktivnosti:

  • delavnice o oblikovanju predlogov za odločevalce,
  • delavnice na temo duševnega zdravja in zaposlitve,
  • kvize o enakosti spolov,
  • ponovno uporabo časopisnega papirja,
  • izmenjevalnice.

Mreža mladinskih centrov Ljubljana bo predstavila živo knjižnico, knjižnico reči in podarjevalnico, Zveza prijateljev mladine Slovenije pa bo predstavila simulacijo Tom telefona.

Organizatorji

Dogodek poleg Urada RS za mladino organizirajo Mladinski svet Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Mladinska mreža MaMa, MOVIT in Evropska solidarnostna enota. Častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor, ki se bo dogodka tudi udeležil.

Nadaljnje aktivnosti v letu mladih

Poleg petkovega osrednjega dogodka v Uradu za mladino načrtujejo še 12 regijskih dogodkov, kjer bodo mladi imeli priložnost izpostaviti svoje potrebe in želje, ki jih bodo skušali vključiti med svoje predloge.

Izpostavljene teme v času evropskega leta mladih so vključevanje mladih v oblikovanje evropskih in nacionalnih politik, enakopravnost, trajnost in zeleni prehod, mobilnost, duševno zdravje ter kakovostna zaposlitev z možnostmi za izobraževanje in usposabljanje za Evropo prihodnosti.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.