fbpx
Časoris
Minister dr. Jernej Pikalo in dr. Jadran Lenarčič sta predstavila, kako bo potekalo delo skupine za pripravo Bele knjige. Vir: MZZS
Minister dr. Jernej Pikalo in dr. Jadran Lenarčič sta predstavila, kako bo potekalo delo skupine za pripravo Bele knjige. Vir: MZZS

Izobraževalni sistem je ključni generator prihodnosti

Težko pričakovani naslednji korak pri nastajanju Bele knjige, strateškega dokumenta, ki bo začrtal razvoj vzgoje in izobraževanja v Sloveniji za prihodnje desetletje, smo storili 15. januarja, ko so se na prvi seji sestali članice in člani strokovnega telesa za pripravo Bele knjige.

Dva dni kasneje smo pripravili še novinarsko konferenco, na kateri sta minister dr. Jernej Pikalo in dr. Jadran Lenarčič, ki bo vodil Strokovno telo za pripravo Bele knjige, predstavila, kako bo potekalo delo skupine in strateške usmeritve.

Minister dr. Pikalo je poudaril, da bo tretja Bela knjiga o vzgoji in izobraževanju predvsem strateški dokument, po obsegu krajši od Bele knjige iz leta 2011, po vsebini pa takšen, da se bo ukvarjal z vprašanji prihodnosti družbe.

»Izobraževalni sistem je generator prihodnosti in je tisti, kjer se družbene spremembe najbolj poznajo. Bela knjiga ne bo nacionalna kurikularna prenova. Slednja je korak, ki sledi,« je poudaril minister.

Strokovno telo, ki bo pripravilo dokument tudi na podlagi predlogov iz lanskoletne javne razprave o Beli knjigi, bo vodil dr. Jadran Lenarčič. Ta je poudaril, da bo v prihodnosti v izobraževalnem sistemu treba dati prostor ustvarjalnosti in ustvariti dobro okolje zanjo.

»Če naj Slovenija dosega svet, si mora postaviti cilje, ki jih ne more biti brez kakovostnega znanja, ustvarjalnosti, inovativnosti, podjetnosti in zaupanja: tudi do institucij.«

Bela knjiga naj bi bila nared do konca letošnjega koledarskega leta, v prvi polovici prihodnjega pa bo šla v širšo družbeno obravnavo, ki vključuje tudi državni zbor, je dejal minister.

Tretja Bela knjiga o vzgoji in izobraževanju bo strateški dokument, ki se bo ukvarjal z vprašanji prihodnosti družbe.

dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport

V strokovno skupino za pripravo Bele knjige, ki bo za razliko od njenih dveh predhodnic vključevala tudi področje visokega šolstva, bodo v prihodnje, po potrebi, povabili še kakšnega slovenskega ali tujega strokovnjaka.

Jedro pa bodo tvorili: dr. Jadran Lenarčič, ki jo bo vodil, poleg njega pa še dr. Igor Lukšič, dr. Pavel Zgaga, Branimir Štrukelj, ddr. Vojko Strahovnik, dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, dr. Alenka Švab, dr. Ksenija Vidmar, Darko Rebernik in Mihaela Novak Kolenko.

Vas zanima delo v evropskih šolah?

Če ste prikimali, ne spreglejte poziva za napotitev na delo v evropskih šolah. Prosta delovna mesta so za učitelja ali učiteljico za poučevanje slovenščine na primarni stopnji ter za poučevanje slovenščine in še enega predmeta na sekundarni stopnji.

Obe delovni mesti sta razpisani za Evropsko šolo Bruselj in za poučevanje angleščine kot tujega jezika na sekundarni stopnji na Evropski šoli Luksemburg II.

Začetek opravljanja dela bo 1. september 2020, prijavite pa se lahko do torka, 3. marca 2020.

Dogovor o izvrševanju stavkovnega sporazuma

Dobra novica z MIZŠ! Minister dr. Jernej Pikalo in predsednica GO SVIZ Jelka Velički sta 8. januarja podpisala dogovor o izvrševanju stavkovnega sporazuma.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je tako prvo, ki je uresničilo del tistega, k čemur se je kot predstavnik vlade zavezalo v splošnem stavkovnem sporazumu decembra leta 2018.

V peti točki stavkovnega sporazuma se je Vlada Republike Slovenije zavezala, da bo v sodelovanju s predstavniki SVIZ prenovila karierni razvoj strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja.

Prenova se nanaša predvsem na napredovanja strokovnih delavcev v nazive, ob upoštevanju priporočil Bele knjige o vzgoji in izobraževanju v Republiki Sloveniji iz leta 2011. Vlada se je prav tako zavezala, da bo proučila možnost uvedbe strokovnih nazivov na delovnem mestu vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja.

»Podpis dogovora je prvi korak, ki smo ga storili v kariernem razvoju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, pred nami pa je še večja obveza, ki se nanaša na podaljšanje njihovega kariernega razvoja,« je ob podpisu dogovora dejal minister dr. Pikalo.

Napovedal je, da se na ministrstvu že izvaja projekt, v okviru katerega se bodo dorekli in premislili tudi ostali deli prenove kariernega sistema zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. »Pri tem si tudi v prihodnje, tako kot tokrat, želimo aktivne podpore SVIZ,« je dejal minister.

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj je ob robu podpisa to podporo tudi obljubil: »Vsekakor lahko računate na vso našo pomoč in podporo.«

Podpis dogovora v letošnjem letu še ne prinaša finančnih učinkov. Kot sta poudarila minister dr. Pikalo in glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj bodo ti nastopili šele v prihodnjih dveh letih.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
22°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa