Časoris
Digitalne spretnosti bi bilo treba okrepiti tudi v šolskem kurikulumu. Vir: Freepik
Digitalne spretnosti bi bilo treba okrepiti tudi v šolskem kurikulumu. Vir: Freepik

Evropsko priznanje digitalna šola podelili petim slovenskim šolam

Ob svetovnem dnevu učiteljev je ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec najprej čestitala: »Učitelji so vedno imeli zelo pomembno vlogo v družbi, zadnji dve leti pa njihova vloga postaja še pomembnejša, a hkrati zahtevnejša.«

Na dogodku SELFIE za učitelje, ki se ga je udeležilo več kot 100 učiteljev iz Evrope, je dejala, da se zavedamo, da brez odličnega učitelja ni odličnega izobraževanja.

Zato posebno pozornost dajemo spodbujanju k napredku učiteljev in razvoju njihovih kompetenc.

Novo spletno orodje SELFIE za učitelje

Slovensko predsedstvo je v sodelovanju z Evropsko komisijo včeraj v Ljubljani organiziralo otvoritveni dogodek SELFIE za učitelje, na katerem je predstavilo spletno orodje, namenjeno samoevalvaciji digitalnih kompetenc na različnih področjih:

  • poslovna komunikacija in sodelovanje,
  • osebni razvoj,
  • iskanje in ustvarjanje digitalnih virov,
  • poučevanje, ocenjevanje učencev in
  • pomoč pri razvijanju digitalnih kompetenc učencev.

Program SELFIE nas je usmeril in omogočil, da digitalno strategijo šole še bolje uporabimo v učni praksi. S pridobljenim znanjem smo še bolje spoznali digitalno izobraževanje, ki bo v prihodnosti krojilo naš svet.

ŠC Kranj, Srednja tehniška šola

Evropska komisija je s strokovnjaki razvila spletno orodje za samoevalvacijo. Ministrica je poudarila, da orodje omogoča več kot samoevalvacijo, saj prinaša priložnost za napredek in višjo kakovost za vse, ki so vključeni v izobraževanje.  

Spletno orodje je brezplačno na voljo v vseh evropskih jezikih.

Šole po Sloveniji prve prejele evropsko priznanje za prakse digitalnega izobraževanja

Nagrajenci. Vir: Mizš
Prejemniki priznanj digitalna šola. Vir: Mizš

Slovenija sodeluje v številnih razvojnih projektih, ki omogočajo razvoj kompetenc in veščin ter spodbujajo nove načine poučevanja.

V preteklem letu se je začela evropska pobuda za podelitev priznanj ‘digitalna šola’ za spodbujanje in prepoznavanje inovacij, sodelovanja ter razvoja spretnosti digitalnih tehnologij med osnovnimi in srednjimi šolami.

Podpirajo ga program Evropske komisije Erasmus+, nacionalni vladni organi, vključno z MIZŠ, ter vodilna tehnološka podjetja, ki jih vodi HP.

V njej je sodelovalo več kot 90 osnovnih in srednjih šol. Za zdaj se izvaja na Irskem, v Litvi, na Škotskem, v Srbiji in Sloveniji. Včeraj so petim slovenskim osnovnim in srednjim šolam podelili evropsko priznanje za odlične prakse digitalnega izobraževanja.

Nagrajenci so: Zavod Antona Martina Slomška – Škofijska gimnazija, Gimnazija Brežice, OŠ Bistrica ob Sotli, OŠ Hruševec Šentjur in ŠC Kranj. Šole so izkazale močno vodstvo v digitalnem izobraževanju ter zagotovile zadosten dostop do virov in infrastrukture.

Priznanje je krona večletnega dela na naši gimnaziji, kjer smo v projektih od Inovativne pedagogike 1:1 do Inovativnih učnih okolij razvijali nove pristope in kompetence za karierni razvoj mladih. Hkrati je odgovornost in spodbuda za razvoj zaposlenih, da bomo znali prepoznavati znamenja časa ter odgovarjati na potrebe mladih in širše izzive. Je spodbuda, da še naprej iščemo načine, kako prispeti po drugače tlakovani poti do cilja.

Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Maribor

Indeks digitalne ekonomije in družbe Evropske komisije za leto 2020 je pokazal, da velik del prebivalstva EU nima osnovnih digitalnih znanj, potrebnih za sodobna delovna mesta, in ugotovil, da je treba digitalne spretnosti okrepiti v šolskem kurikulumu.

Šole po Evropi so v zadnjih letih naredile velik napredek pri vključevanju digitalnih praks v poučevanje. Eden najpomembnejših vidikov evropskih priznanj za digitalne šole pa je sposobnost povezovanja s kolegi v drugih delih sveta. S povezovanjem šol upamo, da bomo opozorili na inovacije, ki se dogajajo drugod po celini, in spodbudili sodelovanje.

Anna Doody, koordinacijska organizacija programa ‘Digital Schools Awards’

Pomembno je, da program Evropskih ‘priznanj digitalna šola’ odpira čezmejni dialog in ustvarja vse večjo skupnost digitalno usposobljenih šol, kjer lahko učitelji delijo spoznanja iz različnih izobraževalnih sistemov.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.