Časoris
Profesor. Vir: Pixabay
Profesor. Vir: Pixabay

Dobro pripravljeni na novo šolsko leto

Čas počitnic in dopustov je hitro minil in že smo na pragu izzivov, ki jih prinaša novo šolsko leto.

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je v poslanici ob začetku šolskega leta nagovorila vzgojiteljice in vzgojitelje, učiteljice in učitelje, profesorice in profesorje, ravnateljice in ravnatelje, direktorice in direktorje, strokovne sodelavke in sodelavce ter vse ostale zaposlene v šolah in vrtcih. Takole je zapisala:

»Vzgoja, učenje in izobraževanje mladih zahtevata veliko energije, vaša odgovornost je velika, dan za dnem, zato upam, da ste si med poletjem uspeli nabrati novih moči.

V tem šolskem letu bo vrtce obiskovalo 85.000 otrok, v osnovnošolskih klopeh bo skoraj 180.000 učenk in učencev, v srednjih šolah pa več kot 74.000 dijakinj in dijakov.

Tako kot vi sami veliko pričakujete od vaših varovancev in varovank, njihovo zagnanost, ideje, radovednost, željo po znanju, vem, da veliko pričakujemo tudi od vas. Prepričana sem, da ste na novo šolsko leto dobro pripravljeni.

Zaupamo vam.

Vnaprej hvala za vaš trud in vse dobro pri vašem delu.

Srečno v novem šolskem letu!«

Šola naj bo varno in spodbudno okolje
Fazanka s kranjske gimnazije. Foto: Maša Gril.
Fazanka s kranjske gimnazije. Foto: Maša Gril.

Vse oblike nasilja so neprimerne in jih je treba obsojati na najširši možni ravni, tudi ko gre za medvrstniško nasilje, za nasilje nad ali med otroki in za nasilje nad zaposlenimi v šolah.

Skupaj moramo zagotoviti, da bo šola spodbudno in varno učno okolje. Zavod RS za šolstvo je lani izdal navodila oz. protokol za obravnavo primerov medvrstniškega nasilja, s katerim si lahko šole pomagate.

Ena od oblik nasilja je tudi »fazaniranje«, še zlasti, če se učenci in dijaki ob tem počutijo vznemirjene. Zato je treba vsako tovrstno ravnanje prijaviti šolskemu osebju ali policiji.

V novo šolsko leto s stabilno in trajno oskrbo z učbeniki

Ena ključnih novosti novega šolskega leta je, da bo v skladu z novim modelom učbeniške politike končana obnova učbeniških skladov, staršem prvošolk in prvošolcev pa ni več treba doplačevati učnih gradiv.

Letos bo končan proces postopne menjave učbenikov v učbeniških skladih, za kar je ministrstvo namenilo dobrih 10 milijonov evrov proračunskih sredstev v obdobju treh let. Za delovanje učbeniških skladov bo odslej ministrstvo namenilo 3 milijone evrov na letni ravni. Razporejanje sredstev oz. nakup učbenikov ter dolgoročno načrtovanje bo v pristojnosti šol.

Poleg zagotavljanja sredstev za delovanje učbeniških skladov je ministrstvo v okviru učbeniške politike posebno pozornost namenilo tudi kakovosti učbenikov. Tako smo v letošnjem letu zagotovili 500.000 evrov za projekt Kakovost slovenskih učbenikov. Poleg tega bo Zavod RS za šolstvo izvajal letno analizo delovnih zvezkov in vsako leto objavil pregled povprečnih cen.

Primarna naloga ministrstva je skrb za kakovostne učbenike in učbeniška gradiva ter vzdržnost in trajnost sistema učbeniških skladov in ne sledenje finančnim interesom oziroma poslovnim ciljem.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.