Časoris
Šolanje na daljavo. Vir: Pixabay
Šolanje na daljavo. Vir: Pixabay

DIGI Šola za vse otroke

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) smo vzpostavili projekt DIGI Šola, da bi čim prej in celostno zagotovili enake možnosti izobraževanja na daljavo vsem šolajočim otrokom. S projektom želimo dolgoročno zmanjšati razkorak med tistimi, ki imajo dostop do interneta in ustrezno opremo, ter tistimi, ki je nimajo. 

Izredne razmere, v katere je svet, Evropo in našo državo pahnil virus, terjajo odločne in hitre reakcije. Tudi na MIZŠ, kjer smo se čez noč znašli pred velikim izzivom, kako nadaljevati z izobraževanjem in ki smo ga potem hitro in uspešno vzpostavili na daljavo, razmišljamo proaktivno in v dobrobit tisočerim šolajočim se otrokom, dijakom, študentom. 

Izobraževanje na daljavo dobro poteka tudi zaradi številnih odrekanj, strokovnosti in požrtvovalnih dejanj vseh, ki so vpeti vanj: od Zavoda RS za šolstvo in osebja na MIZŠ do vodstva šol, učiteljev/učiteljic, profesorjev/profesoric in seveda učencev/učenk in tudi njihovih staršev, ki s svojo voljo in  pripravljenostjo orjejo ledino. 

Ker sta osnovno orodje izobraževanja na daljavo računalnik in internet, je naša naloga poleg vodenja strategij in nadziranja poteka izobraževanja na daljavo zagotavljanje enakih možnosti za vse šolajoče otroke. Tudi in predvsem za tiste iz najbolj ranljivega socialnega okolja, ki zvečine nimajo ne računalniške opreme ne interneta. Zato DIGI Šola. 

S pomočjo donatorjev – pomagajo nam tako večje gospodarske družbe kot manjša zasebna podjetja, veliko donacij pa prispe tudi od društev in posameznikov – smo doslej zbrali preko 1.000 računalniških naprav in 800 modemov, z več kot 2.000 računalniki pa so na pomoč priskočile tudi šole po vsej državi. In projekt nadaljujemo. Podatke o otrocih, ki potrebujejo digitalno opremo, šole sporočajo območnim enotam Zavoda za šolstvo Republike Slovenije, kjer sprejemajo tako materialne donacije kot finančna sredstva, ki bodo omogočila nakup računalniške opreme.

Hvala vam. Vsem. Nadaljujmo!

Gledališčniki za maturante

Iz Gledališča Koper sporočajo, da tudi v času epidemije ne mirujejo. Na široko so odprli virtualne dvorane.

V naslednjih štirih tednih se bodo osredotočili na dijakinje in dijake. Na kanalu YouTube Gledališča Koper in preko aplikacije Zoom bodo igralke in igralci izvajali bralne uprizoritve del Ivana Cankarja, ki so snov letošnje mature. Maturantkam in maturantom želijo Cankarja približati na drugačen način. 

Pri bralnih uprizoritvah bo sodelovala tudi dramaturginja in predsednica odbora Prešernovega sklada Ira Ratej, ki bo dijakinjam in dijakom na voljo za vprašanja. 

Spored bralnih uprizoritev do 17. aprila:

  • četrtek, 9. 4.: Za narodov blagor,
  • petek, 10. 4.: Za narodov blagor,
  • četrtek, 16. 4.: Kralj na Betajnovi,
  • petek, 17. 4.: Kralj na Betajnovi.

Bralne uprizoritve Cankarjeve dramatike bodo od 20. ure dalje. 

V teatru pa v teh dneh mislijo tudi na najmlajše šolarje. Na spletni strani Gledališča Koper so objavili pesmice in pravljice za otroke iz prve triade, in sicer iz sklopa Pravljice in poezija za zajtrk, kosilo in večerjo.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
28°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa