Časoris
Kako diamantni maturanti in maturantke gledajo na znanje? Photo: Rawpixelimages /Dreamstime
Kako diamantni maturanti in maturantke gledajo na znanje? Photo: Rawpixelimages /Dreamstime

Diamantni maturanti razlagajo, zakaj je znanje moč

Gotovo vsi veste, kdo so zlati maturanti.

To so maturanti, ki od 34 možnih na splošni maturi dosežejo vsaj 30 točk ali na poklicni maturi od 23 možnih dosežejo 22 točk.

Na splošni maturi je najvišje možno število točk doseglo 26 kandidatov iz 16 srednjih šol. Na poklicni maturi je najvišje število doseglo 107 kandidatov iz 53 šol. Štirje dijaki s treh šol so vse točke dosegli na mednarodni maturi.

Diamantni maturanti pa so tisti, ki zberejo prav vse točke!

Tradicionalni sprejem za diamantne maturantke in maturante. Foto: Anže Malovrh/STA
Tradicionalni sprejem za diamantne maturantke in maturante. Foto: Anže Malovrh/STA

Med vikendom smo zanje gostili sprejem. Nagovorila sta jih minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda in predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Če boste pomagali drugim, da bodo živeli bolje, boste bolje živeli tudi vi. Zato ostanite in bodite šampioni svoje generacije. Bodite tudi dobri in solidarni ljudje. Vsak dragulj, tudi diamant, je hladen, če ga ne ogreje toplina osebe, ki ga nosi.

Nataša Pirc Musar

Minister je maturantom čestital za izvrsten rezultat in dodal, da ta zagotovo ni stvar naključja, temveč večletne marljivosti in predanosti cilju, da na svoji učni poti usvojijo kar največ znanja.

Darjo Felda. Foto: Anže Malovrh/STA
Darjo Felda. Foto: Anže Malovrh/STA

Čestital je staršem ter učiteljem in ravnateljem, ki z ustvarjanjem spodbudnega učnega okolja prispevajo, da lahko izjemni potenciali zacvetijo.

Čaka vas razgibana pot hribov in dolin, zmag in porazov. Na njej lahko izgubljate dneve in leta, moč, voljo, sposobnost, vero, ideale, celo zagledanost v cilj, ki ste si ga zastavili, upanje, da ga dosežete. A zmeraj se je možno na poti pomladiti, osrčiti in osrečiti. Važno pri tem je, da ne izgubite samega sebe.

Darjo Felda

Spregovorila je še Julija Weiss, ena od diamantnih maturantk, s Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje.

Julija Weiss. Foto: Anže Malovrh/STA
Julija Weiss. Foto: Anže Malovrh/STA

Ne pozabite, da so diamanti ustvarjeni pod pritiskom in visoko temperaturo in enako je z nami.

Julija Weiss

»Upam, da bomo z znanjem in veščinami naredili svet boljši in stremeli k odličnosti,« je dejala.

Kaj pa pravijo druge diamantne maturantke in maturanti? Kako gledajo na znanje, kako želijo prispevati k družbi in kaj svetujejo bodočim maturantom?

Zakaj je znanje moč?

Znanje je moč, ker ima posameznik z dostopom do znanja in razumevanja večjo sposobnost vplivanja na svoje življenje in okolico, pravi Enej Hudobreznik, nekdanji dijak gimnazijskega programa Šolskega centra Velenje.

Znanje nam omogoča sprejemati pravilne in informirane odločitve, reševati probleme, izboljšati našo družbeno situacijo. Hkrati krepi našo samozavest in samopodobo, saj znamo pravilno ovrednotiti lastne sposobnosti.

Enej Hudobreznik

Moč, pridobljena z znanjem, je lahko uporabljena tudi negativno. Zato je pomembno, da se znanje uporablja odgovorno in etično, da tako skupaj prispevamo k boljšemu svetu, še opozarja.

Tokrat je priznanje prejelo še preostalih 13 šol, ki so sodelovale v pilotnem programu. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Vpliv znanja na sprejemanje odločitev prav tako poudarja Katarina Brelih, nekdanja dijakinja Srednje šole Jesenice. Znanje in izkušnje, ki jih pridobimo z izobraževanjem, nam pomagajo pri pomembnih odločitvah in doseganju ciljev, opisuje.

Z dobro premišljenimi odločitvami in doseženimi cilji smo v življenju srečnejši in bolj uspešni.

Katarina Brelih

S pridobivanjem znanja čutimo odgovornost in kot pravijo – tega nam nihče ne more vzeti, dodaja.

S tem se strinja nekdanja dijakinja Srednje šole Slovenska Bistrica Katarina Grilj, ki poudarja, da je znanje ena najvišjih vrednot. Zato je še kako pomembno, da ga ves čas ohranjamo in nadgrajujemo.  

»Samo tako lahko napredujemo, ne le kot posamezniki, ampak tudi kot družba. S pomočjo znanja lahko rešimo težave, ki nas pestijo, in postavimo dobre temelje za prihodnost. Zato se v njem skriva velika moč, ki se je žal v današnjem šolskem sistemu ne zavedamo vedno,« obžaluje.

Učenje. Vir: Pexels
Vir: Pexels

Z učenjem ne nabiramo le informacij na nekem področju, temveč se razvijamo še osebno kot razmišljujoči posamezniki, pa opaža Eliza Felc, nekdanja dijakinja Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina.

Izboljšamo se kot poslušalci, postanemo samozavestni sogovorniki ter kritični misleci. To je v današnjem svetu neskončne količine informacij še posebej uporabno.

Eliza Felc

Znanje je moč, četudi ne obstaja človek, ki bi znal vse, razmišlja nekdanja dijakinja Srednje šole Ravne Larisa Perše.

»Toda, ko nas življenje pozove na dvoboj v ring, nam moč znanja olajša udarce in težke situacije, ki nam jih nameni življenje.«

Tradicionalni sprejem za diamantne maturantke in maturante. Foto: Anže Malovrh/STA
Tradicionalni sprejem za diamantne maturantke in maturante. Foto: Anže Malovrh/STA

Načrti za prihodnost in prispevek k družbi

Diamantni maturanti v teh dneh začenjajo študijsko pot in počasi kujejo načrte za prihodnost.

Enej Hudobreznik je pričel študirati računalništvo in informatiko na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Že dolgo se zanima za matematiko in računalništvo, prav tako so mu blizu inženirski pridih in različna društva, ki jih ponuja fakulteta.

Na velenjski gimnaziji sem skupaj s sošolcem izdelal aplikacijo za digitalizacijo sistema tutorstva, kar je moje zanimanje za to še bolj poglobilo.

Enej Hudobreznik

Že danes ve, da želi izobraževalno pot nadaljevati na drugi stopnji študija. V prihodnosti se namerava zaposliti v računalniški industriji ali odpreti lastno podjetje.

V osnovni šoli je bila matematika moj najljubši predmet. Foto: Alphaspirit/Dreamstime
Foto: Alphaspirit/Dreamstime

Matematika prav tako zanima Katarino Grilj. Študira jo na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Trenutno si pušča odprte možnosti in nima jasnih načrtov za prihodnost. Kljub temu upa, da bo s svojim nadaljnjim delom pomagala spremeniti na bolje vsaj kakšen delček sveta.

Katarina Brelih si je z dobro opravljeno maturo zagotovila mesto na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. Poleg študija si želi še naprej posvečati čas stvarem, ki jo veselijo.

Veliko prostega časa namenim skavtstvu, katerega glavni namen je služenje družbi. Po študiju si želim imeti službo, ki bo zahtevala ustvarjalnost, domišljijo in fleksibilnost, kar ponujajo pedagoški poklici.

Katarina Brelih

Tako bo v družbo prinašala veselje in željo do opravljanja poklica, kar je za uspeh ključnega pomena, ocenjuje.

Eliza Felc je medtem izbrala študij medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. To je zanjo začetek novega življenjskega obdobja, v katerem bo iskala svoje poslanstvo in mesto v družbi.

Delo v zdravstvu mi bo omogočalo uživati v poklicu in prispevati k dobrobiti ljudi okoli mene.

Eliza Felc

Na novi poti se veseli novih preizkušenj in poznanstev, napoveduje.

Da se ne sme ustaviti pred nobeno oviro, se zaveda Larisa Perše. V prihodnosti si želi živeti in delati v kraju, ki ji je pri srcu že nekaj časa. V svojem sanjskem mestu, ki ga ne razkriva, ko doštudira.

Družbi želim prispevati prav z znanjem. Znanje želim koristno uporabiti pri svojem delu in stiku z ljudmi. Vem, da ideja o izumu čarobnega stroja, ki bi uresničeval ljudem želje, ne bo izvedljiva. 

Larisa Perše

Nasvet za bodoče maturante, da bodo tudi sami uspešni

Diamantni maturanti so pripravili številne nasvete za svoje naslednike, od tega, da ne klecnejo pred pritiski, do tega, da si organizirajo učenje po svoji meri.

Bodočim maturantom svetujem, da med učenjem za maturo ne pozabijo poskrbeti za svoje fizično in psihično zdravje. Poskrbite za kakovosten spanec in redno fizično aktivnost, načrtujte svoj čas in razporedite učenje snovi čez več dni ter si zastavite jasne cilje, kdaj morate kaj obdelati.

Enej Hudobreznik

Seveda sta najpomembnejša sprotno delo in aktivno sodelovanje v nižjih letnikih, ker končni cilj izobraževanja ne bi smel biti le vedeti, ampak hkrati razumeti. To je koristno na nadaljnji izobraževalni in poklicni poti, svetuje Enej Hudobreznik.

Pisni izpit na maturi. Foto: Sengchoy2016/Dreamstime
Foto: Sengchoy2016/Dreamstime

V šoli vedno govorijo o maturi kot zrelostnem izpitu. S tem ustvarjajo dodatni pritisk ter željo, da se izkažemo in potrudimo po svojih najboljših močeh, pravi Katarina Brelih.

Bodočim maturantom priporoča, naj se ne obremenjujejo preveč. V danem trenutku je to težko, vendar se splača potruditi in si s tem odpreti več možnosti za nadaljnje izobraževanje. Z dobro organizacijo časa učenja in pripravljanja na maturo je to vsekakor lažje.   

Pomembno je, da vsak najde način učenja, ki mu ustreza. Ljudje smo različni in zato ne obstaja le en način, ki bi bil zares učinkovit za vse. Dobro je pogledati čim več starih maturitetnih pol, saj s tem dobiš boljši občutek o tipu in težavnosti nalog.

Katarina Grilj

Hkrati ponavljaš snov posameznega predmeta, predlaga Katarina Grilj. Ključno je, da si znaš učinkovito organizirati učenje.

Matura je stresno obdobje za vsakega, zato si takrat še kako hvaležen za vsako učenje oziroma ponavljanje, ki si ga opravil pred njenim začetkom. Še posebej pri predmetih, kot so matematika, angleščina in slovenščina, je težko pričakovati večji napredek v nekaj dneh ali celo tednih.

Če želimo čim boljši dosežek, se torej splača začeti vlagati v znanje že veliko prej. S tem zmanjšamo stres med samo maturo.

Verjemite vase in v svoje sposobnosti. Do dneva maturitetnega izpita boste posameznemu predmetu namenili po stotine ur v šoli in doma ter boste zato mnogo bolje pripravljeni, kot se vam bo morda zdelo.

Katarina Grilj

Zadnji letnik srednje šole za marsikoga prav zaradi vsega učenja mine zelo hitro. Zato je pomembno, da kljub napornim urnikom ne pozabimo na druge stvari v življenju, ki nas morda bolj veselijo, še polaga na srce bodočim maturantom.

S telesno aktivnostjo si lahko pomagaš tudi, kadar si pod pritiskom – npr. ko je pred tabo zahteven preizkus znanja, za pripravo katerega ti primanjkuje časa, in se pri učenju težko zbereš, napetost pa začenjaš čutiti tudi v telesu. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Vsem, ki bodo opravljali maturo, svetujem, da se ne obremenjujejo preveč s končnim rezultatom, izpostavlja Eliza Felc. Sama je maturo vzela kot preizkus svoje tehnike učenja in dela pod časovnim pritiskom.

Pomembno je, da si bodoči maturanti za učenje znajo urediti rutino in da se učijo vztrajno ter z razumevanjem.

Eliza Felc

Nenazadnje je ključ do uspeha še upoštevati Ricov nasvet, ki je zapisan na vsaki maturitetni poli: »Zaupajte vase in v svoje sposobnosti,« povzema.

Bodočim maturantom svetujem, da vztrajajo na poti k uresničitvi svojih ciljev. Tudi takrat, ko se jim na pot postavi ovira, ki želi, da skrenejo s poti, pa dodaja Larisa Perše. 

Poleg vztrajnosti jim svetujem, naj verjamejo vase, kajti sami so pisci zgodbe, ki vodi k uspešni uresničitvi ciljev.

Larisa Perše

Vsem diamantnim maturantom in maturantkam se zahvaljujemo za nasvete in jim želimo uspešen začetek študijskega leta!

MVI

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.