Časoris
V šolah bodo že aprila začeli na daljavo preverjati znanje. Vir: Pixabay
V šolah bodo že aprila začeli na daljavo preverjati znanje. Vir: Pixabay

Aprila preverjanje znanja brez ocenjevanja, junija matura

Ministrstvo za izobraževanje je v četrtek osnovnim šolam poslalo okrožnico in v njej dokument s priporočili za preverjanje in ocenjevanje znanja med izobraževanjem na daljavo.

Osnovne šole je pozvalo, naj v aprilu že preverjajo znanje učencev, a naj ga še ne ocenjujejo.

Priporočila za preverjanje in ocenjevanje znanja je pripravil Zavod RS za šolstvo, ki je pred tem že pripravil tudi strokovna navodila za izobraževanje na daljavo.

Učiteljem priporočajo, naj učencem povedo, na kakšen način bodo preverjali znanje in kaj morajo narediti, da bodo uspešni. Pozorni naj bodo na ranljive skupine in učence z učnimi težavami.

Znanje naj preverjajo z ustnimi in pisnimi odgovori, likovnimi, tehničnimi, praktičnimi in drugimi izdelki. Pri predmetih, kot so gospodinjstvo, likovna umetnost, kemija, naj bodo naloge avtentične. Pri jezikih naj znanje preverjajo z nastopi učencev.

Preden se bo začelo ocenjevanje, bo ministrstvo pripravilo spremembe pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja ter spremembe drugih predpisov. S spremembami bodo šole seznanili v drugi polovici aprila. Spremembe bodo zagotavljale možnost ocenjevanja napredka, število potrebnih ocen pri posameznem predmetu in način zaključevanja ocen.

Ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec je že v sredo v Odmevih povedala, da matura bo. Termin za esej se bo z začetka maja prestavil na 30. maj, zaključek celotnega izobraževalnega obdobja pa za maturante na 22. maj.

MIZŠ

Novice z ministrstva za izobraževanje ekipa sodelavcev ministrstva pripravlja, posreduje ali omogoča za bralce Časorisa.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.