Časoris
Klavdija Hiti.

Lonček kuhaj za (pre)zaposlene odrasle

Starši včasih nimamo časa, da bi kuhali z otroki. Morda nimamo niti ustreznega znanja ali potrpljenja.

Tistim, ki bi otroke radi naučili kuhati, pa ne znajo ali ne zmorejo, lahko priskoči na pomoč Klavdija Hiti. Potem ko je izgubila službo, je razmišljala, česa naj se loti. In se je domislila najprej kuharskega bloga, nato pa še kuharskih delavnic na domu.

Zakaj ste se lotili kuharskih delavnic?

Ko sem se končno malo bolje spoznala s kuhanjem, sem ugotovila, da mi je všeč. Leta 2011 sem se udeležila tekmovanja, na katerem smo kuhali in objavljali recepte. Uvrstila sem se med najboljših deset. Nato se je zgodil preobrat. Pred tremi leti, ko sem bila prijavljena na zavodu za zaposlovanje, sem se prijavila na razpis s projektom kuharske delavnice pri stranki na domu in bila izbrana, da mi pomagajo pri poslovnih začetkih.

Za kuharske delavnice sem se odločila, ker opažam, da veliko mladih ne zna dobro kuhati. Čez teden si skuhajo nekaj malega, kosilo pojedo v službi ali jedo hitro pripravljeno hrano, čez vikend pa obiščejo restavracijo ali babico. Ni jim potrebno kuhati in zato ne znajo. In to bi rada spremenila. Rada bi, da bi mladi znali kaj več kot skuhati špagete in hrenovke ter pripraviti juho iz vrečke. Saj kuhanje ni tako težko. Tudi jaz nisem hodila v nobeno šolo, sem samouk in ponosna sem na svoje znanje.

Komu so namenjene?

Delavnice so namenjene vsem. Tako skupinam mlajših odraslih kot otrokom. Imam pa tudi izkušnje z delavnicami v dužini. V mestih je že veliko kuharskih delavnic za otroke, jaz pa sem doma na podeželju in tu delujem. Pridem pa tudi v mesto, če me povabijo.

Zakaj pripravljate tudi delavnice za otroke?

Z otroki se dobro razumem. Odprti so za novosti. Radi se učijo in poizkusijo nove stvari. Poleg tega jih starši, če ne znajo kuhati, tega ne naučijo. Nekateri so tudi zelo zaposleni in nimajo toliko časa, da bi jim predali svoje znanje.

Kaj pa jih učite na delavnicah, katere jedi pripravljate?

Do sedaj sem uporabila preverjene recepte. Z otroki sem že pripravljala na primer pizzo in mafine in te delavnice so bile zelo uspešne. Z vsako skupino se dogovorim, kaj bomo pripravili, in se prilagodim njihovim željam.

Zakaj je znanje kuhanja pomembno?

Sama se rada vračam v preteklost. Včasih so vse pripravljali sami. Ni bilo juh iz vrečk, konzerv, restavracij s hitro prehrano. Sedaj je kuhanje rezervirano za mamice, babice in poklicne kuharje. Vendar je kuhanje čudovito opravilo in sploh ni tako težko. Kuhati bi morali znati vsi, saj je sveže pripravljena hrana najboljša za zdravje.

Kaj vas pri kuhanju najbolj veseli?

Odkrivanje starih jedi s pomočjo receptov naših babic in dedkov, odkrivanje novih kultur s pomočjo hrane, odkrivanje novih okusov in odkrivanje svojih zmožnosti ustvarjanja v kuhinji. Poleg tega je najboljše to, da pojemo, kar ustvarimo. Veseli me tudi kuhanje za druge; da svoje znanje in zmožnost kuhanja pokažem tudi drugim in jih postrežem z okusnimi jedmi, vendar ne v restavraciji.

S čim se razlikujete od množice ljubiteljskih kuharjev v državi, med katerimi mnogi pišejo bloge?

Tudi sama zase pravim, da sem ljubiteljska kuharica in tudi sama sem pričela s pisanjem blogov. Vendar mi to kmalu ni več zadoščalo in sem hotela iti naprej. Od drugih ljubiteljskih kuharjev in blogerjev se raziskujem po tem, da je za mnoge druge kuhanje strast, ki se ji predajajo poleg redne službe. Zame je ta hobi tudi moj poklic.

 

In kaj pravijo Klavdijine stranke?

Maja iz Begunja pri Cerknici je mama osemletnega fanta in dvanajstletne punce. Za Klavdijine delavnice je izvedela na Facebooku.

»Ker se z otrokoma zaradi obšolskih dejavnosti težko vsi skupaj zberemo, mi je prišlo na misel, da ne bi mi odšli na delavnico, ampak da bi delavnica oziroma Klavdija prišla k nam. Zdaj bo prišla k nam ze tretjič in poskusili se bomo držati ritma, da bomo skupaj kuhali enkrat na mesec. Želela sem se naučiti kuhati na čim bolj enostaven način in k temu pritegniti še moža in otroka. Pred Klavdijinim obiskom se dogovorimo, kaj bomo kuhali, po navadi pa nam pokaže še kaj drugega 🙂 Kuhanje poteka sproščeno, Klavdija vključi vse člane in čas vedno hitro mine. Tudi cena njenih storitev je sprejemljiva. Prednost delavnic na domu je, da se Klavdija prilagodi našemu času, željam in sposobnostim. Veliko več odnesemo, ker nam vse pokaže in nam tudi pove kakšen kuharski trik, ki ga ni v receptih. Otroka sta sploh navdušena, čeprav sem sprva mislila, da ju kuhanje ne bo ravno zanimalo 😉«

 

Klavdijin recept za rolado, ki jo lahko pripravijo otroci
Sestavine:

6 jajc

6 žlic sladkorja

6 žlic moke (lahko tudi 1 žlica kakava v prahu in 5 žlic moke)

 

Potek dela:

V posodo mešalnika ubijemo jajca ter dodamo sladkor.

Prižgemo mešalnik in počakamo, da masa postane bleda in da naraste. Ugasnemo mešalnik, odstranimo posodo.

Če želimo bel biskvit, k masi dodamo samo moko, če želimo čokoladnega, žlico moke nadomestimo s kakavom. Dobro premešamo, vendar pazimo, da v masi ne izgubimo preveč pene.

Maso zlijemo na pekač, na katerega smo položil papir za peko. Damo v pečico, ki smo jo segreli na 180 stopinj Celzija. Pečemo 20 minut. Če nismo prepričani, da zmoremo sami, poprosimo odrasle, da vzamejo pekač iz pečice.

Z zobotrebcem preverimo, ali je biskvit pečen. To naredimo tako, da zobotrebec zapičimo v biskvit. Če je potem, ko ga potegnemo iz njega, čist, je biskvit pečen, če ni, ga moramo še nekaj časa peči.

Biskvit iz pekača prestavimo na pul s pomočjo papirja za peko in počakamo, da se ohladi.

Vmes pripravimo čisto enostavno kremo. Stepemo sladko smetano, ki smo ji po želji in okusu dodali barvila in arome. Najbolj naravna je aroma vanilije, črno barvo pa dobimo s pomočjo žlice kakava v prahu.

Ko je biskvit hladen, ga odstranimo s papirja za peko. Namažemo ga s polovico kreme in zavijemo. Tudi zunanji del rolade peemažemo s kremo in okrasimo po želji.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
19°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa