fbpx
Časoris
Kaj nas bolj ogroža: selfiji ali morski psi. Vir: Adobe Stock
Vir: Adobe Stock

Kdo nas med počitnicami bolj ogroža: selfiji ali morski psi

V spletnih omrežjih rada objavljam svoje fotografije in občasno tudi  fotografije svojih otrok, saj so moji prijatelji vedno veseli slik. Včasih pa se vprašam o varnosti tega, kar počnem. Kaj menite vi o objavah selfijev?

Moj odgovor vas bo verjetno presenetil, saj bom začela na nepričakovanem koncu.

Pred nekaj dnevi je bilo v članku omenjeno, da nam morski psi, kljub našemu (očitno neutemeljenemu) strahu pred njimi, v splošnem niso zelo nevarni.

Leta 2015 so prvič opazili, da so lahko selfiji bolj nevarni  kot morski psi. V tistem letu se je namreč verjetno prvič zgodilo, da je število smrtnih primerov, ki so bili posledica izpostavljanja nevarnosti pri prizadevanjih, da bi izdelali najboljši selfi, preseglo število smrti zaradi napadov morskih psov.  Novica je bila nekaj časa viralna, potem pa smo počasi pozabili, da nam je lastno navdušenje nad novimi tehnologijami in trendi veliko bolj nevarno kot nekatere velike živali, ki se jih tako radi bojimo.

V nedavno objavljeni študiji, v kateri so raziskovalci sistematično preiskali vse svetovne novice v angleškem jeziku, so prišli do zaključka, da je zaradi selfijev še veliko več smrtnih primerov kot zaradi napadov morskih psov. Kaže, da so bili v zadnjih šestih letih selfiji kar 20-krat bolj smrtonosni kot morski psi.

Verjetno se vam zdi smešno, da govorim o tem. Smrtni primeri zaradi ekstremov pri ustvarjanju najbolj zanimive predstavitve samega sebe so seveda nekaj, kar se ne dogaja ravno za vsakim vogalom. So pa ti primeri zelo povedni, saj gre za nekakšen »vrh ledene gore«, ki nam pokaže, da je naša obsedenost s stalno »online« prisotnostjo in lahkotnost, s katero beležimo in objavljamo vse, kar se nam dogaja, vse prej kot nedolžna.

Malo je verjetno, da se bomo resno poškodovali zaradi fotografiranja. Zelo verjetno pa je, da bomo kot navdušeni uporabniki tehnologij s svojim zgledom vplivali na svoje otroke.

Starši, ki na primer ves počitniški čas snemajo in objavljajo tisto najlepše v letu – iz svojega življenja in življenja svojih otrok –, otroke s tem pravzaprav nehote aktivno učijo, da se naše življenje ni čisto zares zgodilo, če ga ne dokumentiramo in objavimo. Ker živimo v času, ko nas na prav vsakem koraku spodbujajo k spletni prisotnosti in objavam, je starševski zgled pri tem še toliko bolj pomemben.

Mogoče bi se lahko vsaj med počitnicami, ki bodo kmalu tu, spomnili na to, da smo lahko zelo sodobni in hkrati pomagamo otrokom, da ne podležejo pritiskom po stalni »online« prisotnosti.

Lahko se odločimo za vsaj delno »digitalno dieto«. Tako lahko, na primer, namesto spletnega ovekovečenja skupnih družinskih trenutkov z otroki preverimo, katere ribe lahko vidimo v morju. Zelo malo je namreč možnosti, da bomo ob tem naleteli na napadalnega morskega psa.

Danes se na tem mestu nisem niti dotaknila drugega ključnega vidika objav – varovanja naše zasebnosti in zasebnosti naših otrok. A več o tem prihodnjič.

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
21°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa