Časoris
Prstnega odtisa ni težko poneveriti. Vir: Pixabay
Prstnega odtisa ni težko poneveriti. Vir: Pixabay

Kako varna je uporaba prstnega odtisa za odklepanje naprav?

Ali ste tudi vi med tistimi, ki uporabljajo prstni odtis za odklepanje svojega telefona, računalnika, za spletne nakupe ali pa celo za vstop v svoj dom?

Če se vam zdi prstni odtis varen način odklepanja, si boste morali verjetno premisliti, prstni odtis nam namreč ne omogoča varnosti, ki jo od take tehnologije pričakujemo.

To pomlad so se raziskovalci podjetja Cisco lotili sistematične raziskave sedmih največjih svetovnih ponudnikov te tehnologije.  

Pri tem so dokazali, da so bralniki odtisov vse prej kot varni. Uspeli so jih prelisičiti v kar 80 odstotkih testiranih primerov.

Kako je to možno?

V različnih kriminalnih filmih in nadaljevankah lahko vidimo, kako zlahka policisti izsledijo storilca, ki je bil dovolj nepreviden, da se je z golo roko, brez rokavice, dotaknil predmeta na mestu zločina. 

A naše življenje pač ni kriminalka in ni nam v navadi, da bi šli s prijatelji na kavo z rokavicami na rokah, če ne sedimo ravno na terasi sredi zime.

Naši prstni odtisi so povsod, veliko jih je v javnih prostorih. Puščamo jih na primer na kljukah, vratih, kozarcih, skodelicah …

Za uspešno ponarejanje našega prstnega odtisa zadošča že dovolj kvalitetna fotografija odtisa, ki jo uporabimo za izdelavo modela odtisa s tridimenzionalnim tiskalnikom.

Seveda nima vsak med nami takega tiskalnika, a je ta postopek za nekoga, ki ima možnost in motivacijo, relativno enostaven in dokaj hiter, saj imamo lahko z dobrim tiskalnikom tak »ključ« za vdor pripravljen že v približno pol ure.

Potencialno je seveda lahko problematična tudi uporaba drugih biometričnih ključev, kot je na primer naš obraz, glas ali pa vzorec šarenice, ki jih sicer ne moremo ponarediti na isti način, a smo lahko v primeru prestrezanja te informacije veliko bolj ogroženi kot pri kraji gesla – geslo namreč lahko spremenimo.

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.