Časoris
Na spletu je treba biti prevident udi, ko nam ponujajo posebno ugodne popuste ali različne poslovne priložnosti, ki to morda niso. Vir: Pixabay
Na spletu je treba biti previden tudi, ko nam ponujajo posebno ugodne popuste ali različne poslovne priložnosti, ki to morda niso. Vir: Pixabay

Kako varna je naša zasebnost (in naša denarnica) v času dela in izobraževanja od doma

Že dober mesec mnogi delamo od doma, doma se tudi učimo ali pa poučujemo druge. Domače okolje pa nam pri tem daje lažen občutek varnosti, kar pa žal s pridom izkoriščajo tudi razni nepridipravi.

V tem mesecu opažamo, da je naraslo število prevar, in kaže, da so mnoge med njimi zelo uspešne, saj smo v tem času veliko bolj ranljivi iz več razlogov.

Izolacija pri večini povzroča stres, zaradi katerega težje racionalno razmišljamo, zaradi izolacije se tudi težje posvetujemo z drugimi o »priložnostih«, ki se nam ponujajo.

Zelo pomemben razlog je tudi ekonomska negotovost, s katero se mnogi srečujemo, ko morda celo ne vemo, ali bomo sploh še imeli vir prihodkov, ko se ta izolacija konča. To povzroči med drugim tudi to, da se lažje spozabimo in nasedemo na kakšno »poslovno priložnost«.

Če se tega, da smo bolj »na udaru« kot običajno, zavedamo, se bistveno lažje zaščitimo pred tem, da bi postali žrtev okužbe, vdora ali prevare.

Kako se tega lotimo?

Začnimo kar z osnovno »higieno«. Gesla so izredno pomembna – biti morajo dovolj močna, med seboj različna in občasno jih moramo zamenjati. Če imamo na našem domačem brezžičnem omrežju še vedno prednastavljeno geslo, ga spremenimo. Poskrbimo tudi, da bo potreben vpis gesla za dostop do našega računalnika.

Na računalnik nastavimo ločeno administrativno uporabniško ime, s katerim urejamo nastavitve, za običajno dnevno uporabo pa uporabljajmo profil z manj pravicami.

Če otrokom dovolite, da občasno uporabijo vaš računalnik, naj imajo v ta namen ločen profil, z zelo omejenimi pravicami, saj vam lahko otrok nevede tudi okuži računalnik ali pa uniči pomembne datoteke.

Mnogi uporabljamo kamero na računalniku za videokonferenčne sestanke, a v času, ko je ne rabimo, naj bo kamera zakrita.

Previdnost je potrebna pri odpiranju priponk in hiperpovezav v elektronski pošti. Na prevare vseh vrst pa seveda lahko naletimo tudi na družbenih omrežjih.

Ker se nam ne glede na vse previdnostne ukrepe še vedno primeri kakšna neprijetnost ali pa pokvari računalnik, je seveda zelo pomembno, da redno delamo varnostne kopije vseh pomembnih datotek.

Če pa na daljavo dostopamo tudi do svojega službenega računalnika, se moramo zavedati, da je za varnost tega dostopa potrebna varna oziroma t.i. »VPN« povezava.

V tem času so v porastu tudi nakupi preko spleta, zato je še toliko bolj pomembno, da vemo, kako preveriti zanesljivost spletne trgovine.

Trenutni situaciji so se prilagodili celo prevaranti, ki organizirajo lažne znanstvene konference. Ravno danes sem na primer dobila vabilo, naj pošljem prispevek za tako lažno znanstveno konferenco, ki naj bi se, zaradi specifike časa, odvijala kar preko spletne konference Zoom.

Pojavljajo se tudi razne aplikacije, ki naj bi nam tako ali drugače pomagale, da smo na primer bolje informirani, in od nas zahtevajo, da jim posredujemo svoje osebne podatke. Pri tem je potrebna previdnost – nikoli ne vpisujte podatkov, če niste zanesljivo prepričani v verodostojnost aplikacije.

Pri nas smo imeli primer aplikacije, ki naj bi nas obveščala o tem, kako se novi koronavirus širi v Sloveniji. Pri tej aplikaciji motivi avtorjev sicer niso povsem jasni, a je aplikacija med drugim zahtevala vpis podatkov, kot je številka EMŠO. Aplikacija je bila problematična zaradi hudih pomanjkljivosti pri varovanju zasebnosti uporabnikov in na srečo so jo avtorji ustavili, ko se je pokazalo, da podatki niso bili dovolj varovani in da gre tudi za nezakonito zbiranje podatkov.

Zdaj pa lahko našo zasebnost ogrozi še nekaj.

Sodobna tehnologija omogoča skorajda nepredstavljiv nadzor nad ljudmi in s tem skorajda popoln vpliv na njihovo življenje. Znano je na primer, kako Kitajska »točkuje« svoje državljane in jim s tem omogoča ali pa preprečuje dostop do različnih storitev. 

V tem času žal tudi nekatere države zahodnega sveta kažejo težnje, da bi zlorabile čas krize zaradi novega koronavirusa za širitev nadzora nad državljani, ki se lahko razširi tudi na čas po krizi. Zaradi tega moramo biti vsi pozorni, da v naših državah ne pride do takih zlorab. Vsi izredni ukrepi, ki se sprejemajo, morajo biti zelo jasno časovno omejeni, potreben pa je tudi družbeni nadzor nad morebitnimi zlorabami pooblastil.

Tehnologija namreč omogoča res veliko, na nas pa je, da se odločimo, v kakšen namen jo bomo uporabili.

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.