Časoris
Nekemične odvisnosti. Vir: Pixabay
Nekemične odvisnosti. Vir: Pixabay

Kako otroka obvarovati pred pastmi nekemičnih zasvojenosti

V prejšnjem prispevku sem pisala, da so otroci in najstniki v času te krize bolj izpostavljeni vrstniškemu nasilju in nadlegovanju. V tem tednu izpostavljam še drugo možno težavo.

Ker se je šolanje začasno preselilo v digitalni svet in ker je druženje močno omejeno, so otroci prisiljeni preživeti veliko več časa na napravah kot kadarkoli prej.

Mnogi si zaradi tega še bolj želijo družbe vrstnikov, ki jih že zelo pogrešajo; ni pa pri vseh tako.

Otroci, ki so morda že prej kazali nagnjenje k temu, da več časa prebijejo ob svojih elektronskih napravah, so sedaj v večji nevarnosti, da zapadejo v pretirano uporabo ali celo v zasvojenost.

Pozorni moramo biti tudi pri otrocih, ki do sedaj teh nagnjenj sicer niso kazali, a so v tem času začeli naprave v večji meri uporabljati za zabavo. Tu gre običajno za igranje igric, za uporabo družbenih omrežij ali različnih aplikacij. Lahko gre tudi za brezciljno dolgotrajno brskanje po spletu ali za gledanje filmčkov na omrežju YouTube ali TikTok, ki se kar ne neha.

Vse te igre, omrežja in aplikacije so pravzaprav že v svoji zasnovi narejene tako, da se jim je zelo težko iztrgati, in otrok običajno potrebuje našo pomoč pri tem, da si zameji čas, ki ga tam prebije.

Spodnja videa smo pripravili konec leta 2016 za potrebe spletnega tečaja o varni rabi interneta in naprav MOST-V. Vsi navedeni podatki so bili takrat aktualni. Čeprav smo kasneje zaznali rast pretirane uporabe naprav, ni šlo za večje skoke, ampak za kontinuirano naraščanje. Močno si želim, da se ne bi v časih po koronakrizi pojavila potreba, da te informacije revidiramo.

Želim si, da zaradi stisk, ki jih vsi v tem času doživljamo, ne pozabimo na to, da smo bili zaradi šolanja na daljavo prisiljeni svoje otroke tako rekoč »prilepiti« na računalnike in pametne telefone in da smo jih s tem morda nevede izpostavili dodatnim pastem.

V prvem videu najdete več informacij o nekemičnih zasvojenostih pri otrocih in mladostnikih, v drugem pa napotke, kako otrokom zagotoviti zdrav razvoj ob novih tehnologijah.

Center pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout je pripravil tudi družinska pravila za uporabo mobilnih telefonov, ki vam bodo gotovo v pomoč.

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.