Časoris
Preprečevanje nasilja. Vir: Pexels
Preprečevanje nasilja. Vir: Pexels

Kako lahko prispevamo k preprečevanju nasilja in zaščiti žrtev?

»Vsi imamo pravico do življenja brez nasilja in prav vsak od nas lahko naredi pomemben korak za preprečevanje nasilja,« pravijo v ISA institutu za psihološko svetovanje in izobraževalno razvojne projekte.

»Pomembno se je okrepiti z znanjem in informacijami, si dati priložnost, da tudi pri sebi morda spremenimo kakšen stereotip ter se povezovati med seboj in sodelovati,« dodajajo.

Strokovnjakinji Mateja Štirn in Jerneja Šibilja sta pripravili prispevek, v katerem sta med drugim zbrali priporočila, ki jih je vredno upoštevati.

Na kratko o nasilju v družini in nasilju zaradi spola

Nasilje v družini in nasilje zaradi spola je resen problem. Izkušnje nasilja predstavljajo tveganje za fizično in duševno zdravje posameznic in posameznikov, ki so ali še vedno doživljajo nasilje. Posledice nasilja vplivajo na kakovost njihovega življenja. S posledicami se ne soočajo samo neposredne žrtve nasilja, temveč tudi skupnosti, organizacije in celotna družba. Mnoge žrtve nasilja še vedno nimajo ustreznih virov podpore in pomoči, ki bi jim pomagali prepoznati in ustaviti nasilje in dobiti strokovno pomoč za okrevanje in podporo, da zaživijo v varnem okolju brez nasilja.

Tako pri splošni kot tudi strokovni javnosti so še vedno prisotni miti in napačne predstave glede nasilja, ki jih je potrebno spreminjati. Pomembno se je zavedati, da je nasilje v družini razširjeno v vseh družbah in kulturah, da se lahko dogaja v vseh družinah, ne glede ne socialni in ekonomski status, verski in kulturni kontekst, da so lahko tudi moški žrtve nasilja, da žrtev ni nikoli odgovorna za nasilje nekoga drugega, da povzročitelj/povzročiteljica lahko nadzoruje svoje vedenje.

Neposrednih »vzrokov« nasilja v družini ali nasilja zaradi spola ni, so pa dejavniki tveganja, ki prispevajo k povečanju verjetnosti nasilja in zlorabe. Noben vzrok ali dejavnik tveganja ne opravičuje nasilja. Prav tako ne obstaja edinstvena »kombinacija« posledic, ki bi lahko potrdila nasilje v družini in nasilje zaradi spola. Posledice nasilja se lahko odražajo na različne načine, npr. v spremenjenem načinu razmišljanja ali zaznavi sebe, drugih in sveta, težavah s spominom, koncentracijo, nizkih pričakovanjih glede prihodnosti, spremenjenem čustvovanju, vedenju, telesnem odzivu, težavah, motnjah v telesnem in/ali duševnem zdravju.

Za učinkovito odkrivanje in preprečevanje nasilja je zelo pomembno timsko delo. Pomembno je, da je vsak od nas pozoren, da ne »pogleda stran«, se odzove in osebi, ki doživlja nasilje, ponudi primerno pomoč in podporo. Vsaka žrtev nasilja ima svojo zgodbo in razloge zanjo, zato ni enotnega pristopa, kako se odzvati, kaj »točno reči in narediti«.

Obstajajo pa priporočila, ki jih je pomembno upoštevati:

V odnosu z osebo, ki ima izkušnje nasilja, je v stiski, izrazite podporo in skrb.

Pokažite, da ji verjamete in ji želite pomagati.

Bodite prijazni, potrpežljivi, sočutni in ne obsojajte.

Pomembna sporočila za žrtev nasilja so, da ni odgovorna za nasilje, da je prav in pomembno, da je povedala o nasilju, in da so ji na voljo različne oblike podpore in pomoči.

Poslušajte, ne iščite dokazov, ne minimalizirajte, opravičujte in ne tolerirajte nasilja.

Pomagajte osebi poiskati lastne vire podpore in moči (prijatelji, družina, sodelavci, znanje, veščine itd.) ter ji predstavite informacije o različnih oblikah pomoči (institucije, nevladne organizacije …).

Spoštujte odločitev osebe glede tega, kako bo ravnala, ter ji povejte, da se lahko ponovno obrne na vas po pomoč.

Vsi imamo pravico do življenja brez nasilja in prav vsak od nas lahko naredi pomemben korak za preprečevanje nasilja. Pomembno se je okrepiti z znanjem in informacijami, si dati priložnost, da tudi pri sebi morda spremenimo kakšen stereotip ter se povezovati med seboj in sodelovati.

Projekt FIRST – Vzpostavitev mreže prvih točk pomoči za žrtve nasilja v družini in žrtve nasilja zaradi spola je mednarodni projekt, ki podpira in ozavešča o ustreznih oblikah prve psihosocialne pomoči osebam z izkušnjami nasilja v družini in nasilja zaradi spola. Projekt je sofinanciran iz Programa Evropske komisije za pravice, enakost in državljanstvo (Rights, Equality and Citizenship (REC) Programme of the European Union).

V Sloveniji, Hrvaški, Veliki Britaniji in Bolgariji so bile v okviru projekta vzpostavljene nacionalne mreže organizacij, ki bodo delovale kot prve točke pomoči za žrtve nasilja v družini in žrtve nasilja zaradi spola.

V slovensko mrežo je trenutno vključenih 32 različnih organizacij, med njimi so tudi vrtci in osnovne šole. V projektu smo razvili tudi interaktivni e-program, ki je brezplačen in na voljo vsem, ki se želijo opremiti z znanjem o nasilju in veščinami, kako se ustrezno odzvati in pogovarjati z osebo z izkušnjo nasilja.

Do e-gradiv je možno dostopati preko spletne strani www.spletno-ucenje.com. Za dostop do gradiv je potrebna registracija, ki je hitra in enostavna:

  1. Kliknemo na ‘Še nimate gesla’ (Still without a password?);
  2. Izpolnimo obrazec;
  3. Uporabniško ime je lahko tudi e-naslov, s katerim se registriramo. Geslo določimo sami. Na koncu obvezno vnesemo Promocijsko kodo: first_slo;
  4. Po kliku na povezavo v potrditvenem e-sporočilu že dostopamo do gradiv v e-učilnici.

Več informacij je dostopnih na spletni strani projekta www.firstaction.eu.

Mateja Štirn in Jerneja Šibilja, ISA institut

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
28°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa