fbpx
Časoris
Laži in posledične teorije zarote se zelo hitro širijo. Vir: Freepik
Laži in posledične teorije zarote se zelo hitro širijo. Vir: Freepik

Kako je nova teorija zarote nastala čez noč?

Po vdoru Trumpovih privržencev v Kapitol šestega januarja se je, vzporedno s samim dogajanjem, pojavila nova teorija zarote in se viralno razširila dobesedno čez noč.

Kako je to sploh mogoče?

Začelo se je z lažjo, da so pravi krivci za vdor v Kapitol pravzaprav pripadniki »Antifa« gibanja, ki da želijo s tem dejanjem Trumpove podpornike prikazati v slabi luči. Širjenje laži pa je bilo presenetljivo hitro in se je takoj prelevilo v novo teorijo zarote. Ta laž in posledična teorija zarote je le ena izmed mnogih, a vseeno izstopa od ostalih s svojo hitrostjo širjenja.

Napadalci, ki so vdrli v Kapitol, so svoje početje snemali in ga delili v skupinah na družbenih omrežjih, v katerih se zbirajo podporniki skrajne desnice. Šlo je za znane pripadnike te skupnosti, ki so se ob objavah hvalili s svojimi »dosežki«.

Hkrati s temi objavami pa se je začela širiti laž, ki jo skrajna desnica zelo pogosto uporabi – laž, da so za skrajno desne akcije, ki niso dobro sprejete v širši skupnosti, krivi pripadniki »Antifa« gibanja. Take laži je pogosto sprožal kar predsednik Trump sam.

Laž se je takoj začela širiti po družbenih omrežjih. Desničarski aktivisti so jo sistematično širili, kjer je to bilo možno. Pojavile so se lažne novice v spletnih medijih, širjenje laži pa so spodbudili tudi nekateri republikanski politiki. Laž se je hitro širila v »mnenjskih mehurčkih« in dobila dodaten polet, ko je republikanski član kongresa za napad okrivil »Antifa« gibanje.

Podjetje Zignal labs, ki se ukvarja z analizo medijev, je zaznalo, da se je v manj kot 24 urah na spletu pojavilo 411.100 objav te laži. MIT Technology Rewiew pa je analiziral, kako so se odvijali dogodki, ki so prispevali k temu širjenju objav.

V sredo, 6. 1. 2021, je potekalo kongresno potrjevanje volilnih glasov. Pred stavbo so se zbirali Trumpovi privrženci, ki so vanjo vdrli ob 14.30.

Eno uro kasneje, ob 15.30, je Lin Wood, eden izmed najbolj znanih desničarskih kreatorjev in podpornikov teorij zarot, objavil na družbenem omrežju Parler (omrežje, ki je priljubljeno med Trumpovimi privrženci) trditev, da gre pri nasilnežih, ki so vdrli v Kapitol, za pripadnike »Antifa« gibanja. Izjavo je podkrepil s trditvijo, da naj bi bil eden izmed napadalcev oseba, ki jo je našel na neki »Antifa« strani.

Ta objava je v kratkem času dobila 5,6 milijona ogledov in prek 56.000 glasov podpore. S tem se je širjenje laži začelo.

Le uro kasneje, ob 16.30, je Wood na Parlerju objavil še eno sliko vdora, ob kateri je objavil trditev, da je fotograf, ki je prisoten na sliki, dokaz, da gre za ponarejen posnetek.

Po tej objavi se je lažna novica preselila na druga družbena omrežja in se tudi tam viralno širila.

Ob 16.39 je Trumpov podpornik Mark Burns na Twitterju objavil fotografijo Jakea Angelija, znanega privrženca teorije zarot »QAnon«, ki je bil v skupini, ki je napadla Kapitol. Burns je zatrdil: »To NI podpornik Trumpa … To je inscenirani napad #Antifa.«

To objavo je za tem svojim 4,5 milijona sledilcem delil tudi predsednikov sin Eric Trump.

Govorice so se hitro širile tudi na Facebooku, zlasti v različnih skupinah »Stop the Steal« (Ustavite krajo volitev), kjer so Trumpovi podporniki iskali tetovaže in druge skrivne znake na posnetkih nasilnežev, ki naj bi dokazovali njihovo pripadnost »Antifa« gibanju.

Približno ob 17. uri so govorice zaznale tiskovne agencije in novinarji.

Republikanski predstavnik Arizone v kongresu, Paul Gosar, je na Twitterju delil, zdaj že izbrisano, sporočilo Michaela Coudreyja, v katerem trdi, da ima videoposnetek, na katerem nekateri nasilneži nosijo ščitnike za kolena, ki naj bi bili »značilni za Antifa«.

Ob 19.45 je znana republikanska političarka Sarah Palin v novicah televizijske postaje Fox zatrdila, da so napad na Kapitol vodili privrženci »Antifa«, in ponovila izvorno laž Lina Wooda s Parlerja.

Voditeljica Fox News Laura Ingraham je isto laž še naprej širila prek svoje oddaje, medtem pa so konservativni mediji, kot je npr. Washington Times, na svojih spletnih straneh objavljali članke, ki so te laži replicirali. Nekatere objave so bile kasneje umaknjene s spleta, a so imele širok doseg. Videlo in delilo jih je zelo veliko število ljudi.

Zvečer so se poslanci vrnili v kongres in takrat se je priglasil k besedi tudi republikanski predstavnik s Floride Matt Gaetz, ki je v strastnem govoru grmel proti »nasilni teroristični skupini Antifa«, ki naj bi vdrla v Kapitol. Gaetz je kot dokaz navedel, zdaj že izbrisano, lažno zgodbo Washington Timesa.

V četrtek zjutraj je republikanski kongresnik Mo Brooks na Twitterju objavil, da je »fašistična Antifa« vodila napad na Kapitol. Objava je bila v kratkem času deljena več kot 25.000-krat.

Trump in drugi vpleteni v ustvarjanje teh laži so seveda dobro vedeli, da so bili nasilni napadalci Trumpovi podporniki, ki jih je k dejanju spodbudil kar Trump sam, a to jim ni preprečilo še enega uspešnega poskusa »dvigovanja prahu« pred izgubo oblasti.

Po teh dogodkih sta Twitter in Facebook ukinila račune Donaldu Trumpu in nekaterim njegovim podpornikom. Apple, Google in Amazon so odrekli svoje storitve omrežju Parler.

A to so samo lepotni popravki, ki se dogajajo vsaj pet let prepozno. Ta omrežja so Trumpu pomagala na oblast, tudi vladal je bolj ali manj le prek Twitterja in nekaterih drugih omrežij, ki se dolga leta niso zmenila za opozorila, da taka zloraba omrežij močno spodkopava demokracijo.

Vedno znova so se našli izgovori, zakaj »ne morejo omejevati svobode govora«. Seveda so vedno zlahka omejevala svobodo govora sleherniku, ki je tako ali drugače »kršil pravila omrežja«. Trumpu pa niso želeli »omejevati te svobode«, ker jim je to prinašalo korist. Njegovo stalno rohnenje in laži so bili zanimivi in odmevni, dobro so prodajali njihov oglasni prostor. Tak je pač poslovni model.

Zganila so se šele, ko je samooklicani »nepogrešljivi in najboljši voditelj« izgubil moč in oblast. Zganila so se šele, ko je postalo očitno, da novi zmagovalec na njihovo vlogo v dogajanju ne bo gledal z naklonjenostjo.

Družbena škoda in razkol, ki sta ju ta omrežja povzročila s svojim vztrajanjem pri trditvi, da niso mediji, in z vztrajanjem, da kakršna koli regulacija, ki velja za medije, v njihovem primeru ne pride v poštev, sta ogromna.

Večina medijev v ZDA je z dokazi ovrgla teorijo zarote, da so bili za napad na Kapitol krivi pripadniki »Antifa« gibanja, a za privržence teorije to ničesar ne spremeni. Oni »vedo«, da so bile »volitve ukradene«, oni »vedo«, da jim je bil ta napad »podtaknjen«. Dejstvo, da  tega nihče, razen njih, ne prizna in da so bile mnoge objave laži izbrisane, pa je zanje le dodaten dokaz, da gre za zaroto, in dokaz za to, da so vsi ostali državljani »ovce, ki jih strižejo«, le oni pa so tisti, ki posedujejo »znanje in dostop do prave resnice«.

In kaj lahko naredimo mi?

Lahko se zavedamo pristranosti informacij, ki jih širijo družbena omrežja. Lahko se zavedamo tega, da vsak izmed nas živi v informacijskem mehurčku, in poskusimo pokukati iz svojega mehurčka. Lahko se »cepimo proti dezinformacijam«. Lahko prevzamemo bolj aktivno vlogo pri iskanju informacij in podpremo kvalitetne neodvisne medije.

Tudi tu sta glavna sovražnika naših družb naša lenoba pri iskanju verodostojnih informacij in naš strah pred tem, da bomo našli informacije, ki se morda ne bodo skladale z našimi željami in z našo sliko sveta. Družbena omrežja so se na ti naši lastnosti res učinkovito odzvala – vsakemu izmed nas vsakodnevno »brezplačno« servirajo »resnico«, ki jo želimo videti. 

Dokažimo si, da zmoremo stopiti iz te dvorane zrcal.

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
20°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa