Časoris
Škrati o varovanju spletne identitete. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Škrati o varovanju spletne identitete. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Kako govoriti o varovanju spletne identitete

Na spletu nič ne ostane skrito in kar je enkrat objavljeno, je skoraj nemogoče vzeti nazaj. »Vsak dan puščamo za sabo tudi veliko elektronskih drobtinic, zato je pomembno, da vedno pazimo, kaj objavljamo, da razmišljamo, kaj mora ostati samo naše, in da imamo vedno v mislih tudi druge,« opozarja informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Informacijski pooblaščenci pri svojem delu vidijo, da je zlasti na spletu naša zasebnost pogosto na udaru, pa tudi, v kakšne težave lahko zaradi tega zabredemo: lahko nam ukradejo identiteto, lahko smo žrtve spletne prevare in spletnega nadlegovanja. V svetu poznajo primere, ko so otroci postali žrtve pedofilov in morilcev, pa čeprav so bili starši na dogajanje pozorni in so se obrnili celo na policijo.

Informacijski pooblaščenci bi radi obrnili trend razkrivanja osebnih podatkov. Želijo tudi, da bi na spletu ravnali bolj odgovorno in da bi bolje varovali tiste podatke, za katere je bolje, da ostanejo predvsem naši.

Iskali so način, kako bi otrokom predali nasvete o varnem ravnanju na internetu. Predvsem so jih hoteli naučiti, da si bodo vedno upali vprašati, zakaj od njih nekdo zahteva osebne podatke in kaj bo z njimi naredil.

To je zelo aktualna, a obenem zelo zahtevna tema, še posebej za podajanje mlajšim učencem. Zato so za učitelje pripravili učbenik, povabili pa so jih tudi, da se skupaj z učenci odzovejo na natečaj, kako bi v eni učni uri druge naučili, zakaj sta zasebnost in varovanje osebnih podatkov tako pomembna.

V Sloveniji je na natečaju zmagala učiteljica Nina Jelen iz PŠ Podkum s pesmijo škraticah in možičkih za grički, ki jo je s svojimi učenci preoblikovala še v dramsko igrico. Ob tem je pripravila še zlata pravila fac in faconov, ki bodo, kot pravi informacijska pooblaščenka, pomagala tudi drugim otrokom varneje raziskovati splet, in sicer tako, da bodo informacije o sebi delili odgovorno, in da nerodnosti, ki se lahko zgodijo prav vsakemu od nas, ne bodo na očeh vsem, ampak bodo ostale varno skrite.

In kaj si je zamislila učiteljica Nina Jelen?

Najprej je postavila lažno spletno stran za otroke, ki je bila super kul, a so otroci morali za to, da so vstopili vanjo, razkriti veliko osebnih podatkov. Izkazalo se je, da so bili to pripravljeni narediti, čeprav jim je prej prebrala zgodbico o škratih, ki so do konca življenja »v srčku malo žalostni ostali«, potem ko je eden od njih razkril njihove nerodnosti.

»Meni je fajn, da sem se tega lotila, ker sem videla, kaj vse so bili otroci pripravljeni deliti. Tako naivni so še, tako iskreni, da so bili pripravljeni deliti vse podatke na spletu. Zdi se mi, da jim je šele potem ko smo vse skupaj izpeljali, ko smo se pogovorili in ko so vse to slišali še v igrici, nekaj ostalo. Po nekaj tednih so še vedno vedeli, kaj je prav. Upam, da se bodo tudi kasneje spomnili na to. Malo starejši otroci že marsikaj dajejo na splet, punce že tudi čisto razgaljene. Ne vem, če se zavedajo vseh razsežnosti svojega početja, na kaj vse to lahko vpliva. Zdi se mi, da v družbi ni veliko kampanj ozaveščanja. Otroke veliko pripravljamo na realno življenje, na življenje na spletu pa ne,« pravi Nina Jelen.

Nina Jelen je svojo izkušnjo z zasebnostjo opisala tudi na šolski spletni strani:

»Dragi otroci, bi se prijavili na novo spletno stran samo za otroke? Stran, ki vabi k igranju igric, druženju s prijatelji, noro zabavo?«

Sliši se super!

Katere podatke bi izpolnili? Bi povedali svoje pravo ime, naslov, telefonsko številko, geslo e-pošte, mogoče številko bančne kartice, službo, kjer delata mami in ati?

Učencem sem predstavila namišljeno spletno stran, jim ponudila vpisni list in …

Starši, pozor! Veliko naših otrok bi na spletno stran vpisalo vse svoje osebne podatke! Od številke čevljev, kraja, kamor radi zahajajo, točne ure odhoda iz šole, svoje interese, slike in videe.

Prebrala sem jim zgodbico o škratkih, ki so bili zelo dobri, vendar je nekdo na spletu objavil čuden posnetek o njih in jih osramotil za celo življenje.

Splet nam prinaša številne ugodnosti, znanja, vendar je hkrati lahko tudi nevaren. Otroci bodo splet gotovo uporabljali, vendar je prav, da se že sedaj seznanijo, kako naj ravnajo v spletnem okolju.

V razredu smo oblikovali FACASTA ZLATA PRAVILA in jih pribili na zid. Upam, da se jih bodo spomnili tudi, ko bo čas za to.

ZLATA PRAVILA FAC IN FACONOV NA SPLETU

1. NE IZDAJAJ OSEBNIH PODATKOV:

IMENA IN PRIIMKA,

NASLOVA,

ROJSTNEGA DATUMA,

TELEFONSKE ŠTEVILKE,

E-NASLOVA IN GESLA,

PODATKE O STARŠIH,

PODATKE O TVOJI ŠOLI IN OBŠOLSKIH DEJAVNOSTI

2. NE GOVORI IN NE DOBIVAJ SE Z NEZNANCI.

3. ČE SE TI ZDI KDAJ KAKŠNA STVAR NA SPLETU ČUDNA, TAKOJ POVEJ STARŠEM.

4. BODI VLJUDEN.

5. NE OBJAVLJAJ ČUDNIH, NEPRIMERNIH POSNETKOV.

6. NE POŠILJAJ SVOJIH SLIK NEZNANCEM.

7. ZAPOMNI SI: KAR JE NA SPLETU, OSTANE ZA VEDNO NA SPLETU!

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.