Časoris
Z otroki se veliko pogovarjajte in jim povejte, da naj neznancem ne izdajajo osebnih podatkov, svetuje Tršica Nina. Vir: Freepik
Z otroki se veliko pogovarjajte in jim povejte, da naj neznancem ne izdajajo osebnih podatkov, svetuje Tršica Nina. Vir: Freepik

Kako govoriti o igrici Among us?

Ste med tistimi starši, ki komaj dohajajo nove in nove igrice in pripomočke, ki preplavljajo svet vaših otrok?

Enkrat so to Pokemoni, drugič Fortnite in tretjič fidget spinnerji. Sedaj so recimo popularni fidget toysi (ali veste, kaj vse sodi mednje in kako se vsakemu reče?) in igrica Among us.

To sem preizkusila tudi sama, ker sploh nisem več razumela, kaj se moji otroci doma in v šoli pogovarjajo. Kaj denimo pomeni sus? To je okrajšava za suspicious – sumljiv.

Kaj je torej Among us?

Če ste kdaj igrali Mafijo – ta igra je po konceptu zelo podobna Among us. Mogoče lahko koga zmoti dejstvo, da v njej nastopajo morilci.

Meni osebno se to ne zdi najstrašnejša stvar na svetu, ker otroci dojemajo morilca v igrici kot nekoga, ki pač drugim meša štrene. Tudi animacija je stripovska, ne tako zelo kruta. 

Ste kdaj igrali igro Princ of Persia (v mislih imam čisto prvo verzijo)? Se spomnite tistih vrat, ki so te požrla, če si bil prepočasen ali prehiter? Da o Mortal Kombat niti ne začnem. No, animacija pri Among us je veliko, veliko bolj prijazna. Pa vseeno ne škodi, če še sami pogledate, kaj otrok igra in če se vam to zdi primerno.

Večja nevarnost tiči v predatorjih, ki prežijo na spletu, družabnih omrežjih, v igricah –  tudi v tej. Zato se z otroki veliko pogovarjajte in jim povejte, da naj neznancem ne izdajajo osebnih podatkov, se ne povezujejo z njimi in naj pazijo nase.

Vprašanja, ki jih lahko zastavimo otroku:

  • Kaj ti je všeč pri tej igri?
  • Kako se počutiš, ko jo igraš?
  • Te kdaj spravi v slabo voljo?
  • Si jezen, če te premagajo?
  • Se ti zdi, da je lahko igra tudi nevarna?
  • Ali kdaj s kom komuniciraš? Si s kom pišeš kakšne reči? Kakšne?
  • Ti je všeš, kako je igra narisana?
  • Se ti zdi kaj strašno takrat, ko te ubijejo?
  • S kom najraje igraš?

Nasploh pa bi vam priporočala, da igro, ki jo igra vaš otrok, preizkusite tudi sami. Mogoče jo celo igrate z njim. Tako boste točno vedeli, kakšna je, katere so njene dobre plati, kje mogoče preži kakšna nevarnost.

Najlepše pa je to, da se boste z otrokom zbližali sto na uro. In mulc vas bo videl kot totalno kul starše.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
10°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.