Časoris
Fidget spinner. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Fidget spinner. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Kako govoriti o fidget spinnerjih

Nenadoma jih imajo vsi. Vrtavke fidget spinner so najnovejši modni krik.

Otrokom naj bi pomagale pri koncentraciji in sprostitvi, zato so mnogi starši podlegli pritisku in v najbližji prodajalni nabavili barvite vrtavke.

Otroci se z njimi zabavajo doma in v šoli, in to ne le na igrišču temveč tudi v razredu. V nekaterih šolah so zato vrtavke prepovedali, v drugih pa so jih smiselno umestili v učni program in jih celo začeli izdelovati s 3D tiskalniki.

Kaj torej narediti, ko si otroci zaželijo najnovejši modni krik? Odbrzeti v najbližjo prodajalno ali se upreti še eni otroški domislici?

To je odvisno od družine. V nekaterih se bodo morda nekaj časa upirali, nazadnje pa popustili. V drugih bodo vztrajali pri tem, da še ene igračke otrok ne potrebuje. Pri tretjih bodo sledili otroškim željam in na spletu naročili prav takšno vrtavko, kot jo otrok hoče.

Dilema je tako bolj povezana z vzgojnimi principi kot s potrebo ali koristnostjo zadnje modne muhe.

Kajti tudi glede koristnosti si strokovnjaki niso enotni. Eni, še posebej tisti, ki tudi sami raztresenost premagujejo s čečkanjem ali z igranjem s sponkami ali kemičnim svinčnikom, pravijo, da so, drugi pa menijo, da ni tako. S tem ko zaposlijo roke, lažje poslušajo.

Dr. Heidi Gazelle, razvojna psihologinja na univerzi v Melbournu, ki veliko dela z otroki s težavami pri koncentraciji, opozarja, da lahko vrtavke pomagajo otrokom, da se osredotočijo, vendar obenem tedaj niso pozorni na okolico.

V razredu, denimo, se bodo osredotočili na vrtavko, vendar ne bodo pozorni na učno uro. Toda če se osreodotočijo na vrtavko namesto na problem, jim to lahko pomaga. A, dodaja, podobno velja za protistresno žogico, jojo ali rubikovo kocko.

Kanadska delovna terapevtka Victoria Prooday pa pravi, da z vrtavkami samo še spodbujamo potrebo po takojšnji potešitvi, ki je tako značilna za sodobno družbo.

Po njenih besedah se otroci ne zmorejo več soočati z dolgčasom, zato postanejo nervozni. Vrtenje vrtavke pa je samo še ena oblika stimulacije možganov. Nervozni otroci po njenih besedah potrebujejo pripomočke za umirjanje, ne za dodatno stimulacijo možganov.

Stašrem svetuje, naj otrokom omogočijo, da se kdaj pa kdaj dologčasijo. Tistim, ki menijo, da njihov otrok vendarle potrebujejo poseben pripomoček, pa priporoča protistresne žogice.

Kakorkoli že, vrtavke fidget spinners so mnoge otroke vsaj za nekaj časa odvrnile od elektronskih naprav in mnogi starši so jih že zaradi tega veseli.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.