Časoris
Pediater Marko Pokorn pravi, da otroci redkeje zbolevajo za koronavirusno boleznijo, pri mladostnikih pa je že druga zgodba. Vir: Adobe Stock
Pediater Marko Pokorn pravi, da otroci redkeje zbolevajo za koronavirusno boleznijo, pri mladostnikih pa je že druga zgodba. Vir: Adobe Stock

Kako govoriti o cepljenju?

Cepiva proti novemu koronavirusu v državi ne primanjkuje več – celo nasprotno! Trenutno ga je več, kot je med ljudmi zanimanja za cepljenje. Vsak lahko izbere, s katerim cepivom bi se rad cepil, prav tako se lahko cepijo vsi otroci, starejši od 12 let.

Otrokom je na voljo cepivo Confirmaty proizvajalcev Pfizer in Biontech. Za zdaj je edino prestalo klinična testiranja za to starostno skupino.

Marsikdo ima pomisleke glede cepljenja, še posebej otrok, ki ne zbolevajo tako pogosto in praviloma blažje prenašajo posledice bolezni.

Posebej begajo tudi različna sporočila organizacij, kot so Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Evropska agencija za zdravila (EMA) ali Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). EMA cepljenje otrok, starejših od 12 let, priporoča, prav tako so zeleno luč prižgali v posvetovalni skupini in v NIJZ. Po drugi strani pa je WHO junija 2021 opozoril, da v številnih državah odrasli, ki so bolj ogroženi, nimajo dostopa do zdravil, zato bi morali cepivo nameniti njim.

Strokovnjaki tudi opozarjajo, da je treba ločiti med nezaželenimi stranskimi učinki cepiv in učinki, ki spremljajo cepljenje. Slednji so običajna reakcija na cepivo, ki jo začutimo kot bolečino v rami, povišano ali znižano temperaturo, vsesplošno utrujenost, bolečine v mišicah ali kako drugače.

Kako vse to pojasniti otrokom?

V Unicefu so pripravili nasvete, kako se lahko z njimi pogovorimo o cepljenju in cepivih.

  • Poskrbite, da boste tudi sami na tekočem: Preden se z otroki pogovorite o cepivih proti covidu-19, je pomembno, da jih tudi sami razumete. Pri tem vam lahko pomaga pogovor z dr. Mikom Varshavskim ali informacije na Unicefovi strani.

  • Sprašujte in poslušajte: Vprašajte otroke, kaj so slišali o cepivih, in prisluhnite njihovim odzivom. Pomembno je, da ste popolnoma osredotočeni na pogovor in da njihove strahove jemljete resno. Bodite potrpežljivi, epidemija in napačne informacije so vsem povzročile veliko skrbi in negotovosti. Sporočite jim, da se lahko o svojih težavah vedno pogovorijo z vami ali drugo odraslo osebo, ki ji zaupajo (na primer učiteljem).
  • Bodite iskreni do njih: Otroci imajo pravico vedeti, kaj se dogaja, vendar jim je treba to razložiti na način, ki je primeren njihovi starosti. Upoštevajte, da otroci čustvene znake prevzemajo od odraslih. Zato z njimi ne delite svojih skrbi. Pri mlajših otrocih je igra lahko koristno orodje za obvladovanje težkih čustev. Poskusite skupaj risati ali raziskovati svoja čustva skozi igro.
  • Odgovorite na njihova vprašanja: V Unicefu so pripravili tudi nekaj otrokom prijaznih odgovorov, ki vam bodo prav prišli ob vprašanjih otrok.

Vprašanja in odgovori

Kaj je cepivo?

Cepivo je kot ščit, ki te ščiti pred boleznijo.

Kako delujejo cepiva?

Cepiva učijo tvoje telo, kako naj se bori proti bolezni. To storijo tako, da v telo vstavijo majhen košček snovi, ki povzroča bolezen, pred katero potrebuješ zaščito. Tako se telo lahko nauči, kaj mora storiti. Če kdaj pride v stik s to boleznijo, telo nato natančno ve, kako naj ravna, da jo prepreči.

Ali so cepiva varna?

Da, cepiva so zelo varna! Milijoni otrok (in odraslih!) se vsako leto cepijo, kar jim pomaga pri zaščiti pred številnimi boleznimi. Ko v telo prejmemo cepivo, se nam lahko poviša telesna temperatura ali dobimo bolečine, na primer v roki, vendar to običajno ne traja dolgo. Ti občutki so velikokrat milejši od tistih zaradi bolezni. Kažejo tudi, da cepivo deluje in da telo ustvarja zaščito, potrebno za boj proti bolezni.

Kdaj lahko dobim cepivo proti covidu-19?

Starejši ljudje (na primer dedi, babi, ati, mami) so bolj ogroženi, zato cepijo najprej odrasle. V Sloveniji že cepijo otroke, starejše od 12 let. Jeseni bodo predvidoma cepili tudi mlajše otroke.

Dokler se ne cepimo, je pomembno, da varujemo sebe in druge, tako da nosimo masko, si umivamo in razkužujemo roke in držimo primerno razdaljo.

Bojim se injekcij. Jo moram res dobiti?

Razumem, kako se počutiš, ampak nekaj moraš vedeti: v trenutku bo konec! Tako kot pri drugih cepljenjih na hitro začutiš, da nekaj prodira v kožo. Pred cepljenjem ti bo tudi zdravstveno osebje – zdravnik ali medicinska sestra – natančno opisalo, kako bo to potekalo in kaj se ti bo dogajalo po njem.

Kako so se na cepivo odzvali drugi otroci?

V klinični raziskavi je sodelovalo okoli dva tisoč mladostnikov, njihov imunski odziv pa je bil dober ali še boljši kot pri mladih odraslih. Nihče od cepljenih se ni okužil z novim koronavirusom, cepivo se je izkazalo za varno in učinkovito. Stranski učinki so bili zelo podobni kot pri mladih odraslih in trenutno ne zbujajo skrbi, so sporočili iz evropske agencije za zdravila.

Ne pozabite: če kdaj ne poznate odgovora, ne ugibajte. Izkoristite priložnost in odgovor poiščite skupaj z otrokom.

Spletna mesta mednarodnih organizacij, kot sta Unicef in Svetovna zdravstvena organizacija, so odličen vir informacij.

Če imate starejše otroke, se lahko naučijo še več, če se vključijo v Voices of Youth, globalno skupnost mladih.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
-8°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.