Časoris
Pokemoni. Vir: Public Domain Pictures
Pokemoni. Vir: Public Domain Pictures

Kako govoriti o varnem iskanju Pokemonov

Svet so obnoreli Pokemoni.

Računalniška igrica, ki so jo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja otroci igrali na igralnih konzolah, se je zdaj s pomočjo obogatene resničnosti preselila v resnični svet.

Že v nekaj dneh se je pokazalo, da je igrica lahko tudi zelo nevarna.

Igralci so med igro zazrti v svoje pametne telefone in ne spremljajo dogajanja v okolici.

Nekateri puščajo avtomobile sredi ceste, drugi Pokemone lovijo po železniških tirih, tretji zaradi njih plezajo po nevarnih in težko dostopnih pobočjih.

V britanski nevladni organizaciji NSPCC so objavili prve napotke za starše.

Kaj so Pokemoni?
Pokemon

Pokemon oziroma Pocket Monsters (male pošasti) so majhne virtualne pošasti. Igralci jih lovijo s posebnimi virtualnimi žogami, ki jim pravijo Poke Ball.

Pokemoni se med seboj razlikujejo po obliki, sposobnostih in močeh. Živijo v različnih okoljih.

Aplikacija deluje na pametnih telefonih s pomočjo tehnologije GPS, integriranih zemljevidov Google Maps in fotoaparata.

Poke Gym oziroma telovadnica

Telovadnice so posebne zgradbe, kjer lahko igralci trenirajo in tekmujejo. Ponavadi se nahajajo na javnih površinah, na primer parkih.

Virtualni album

V virtualnih albumih igralci zbirajo različne pošasti, podobno kot v pravih albumih zbirajo sličice nogometašev ali živalic.

Na kaj je treba biti pozoren?

Igra je zelo hitro postala zelo popularna, saj je zabavna in dobro narejena. Kljub temu pa je treba biti pozoren na morebitna tveganja.

  • med igro se otroci srečujejo z ljudmi, ki jih ne poznajo. Igra povezuje in zbližuje ljudi, zato nihče ne ve, koga bo kje srečal.
  • ko so otroci zatopljeni v igro, hitro pozabijo, kaj se dogaja v okolici. V zanosu lahko nenadoma stopijo na cesto ali na železniške tire. Slišati je bilo tudi že prva opozorila, da so jih neznanci namenoma zvabili na nevarne kraje.
  • igrica ni poceni. Na določenih stopnjah lahko otroci kupijo posebne žetone, ki stanejo tudi do osemdeset evrov.
  • igrica od otrok zahteva določene osebne podatke, na primer datum rojstva in elektronski naslov. Starši se lahko obrnejo na ustvarjalce igre in jim prepovejo uporabo teh podatkov.
Napotki za varnejšo igro
  • raziskujte skupaj z otroki. Starejši otroci jo lahko igrajo sami, vendar se je smiselno z njimi pogovoriti o morebitnih tveganjih.
  • določite pravila igre. Pogovorite se z otroki o tem, naj bodo pozorni na tujce ali, naj ne hodijo v predele, ki jih ne poznajo. Igrica hitro izprazni telefonsko baterijo, zato naj spremljajo porabo. Držijo naj se svojih prijateljev. Opozorite jih tudi, da lahko soigralci hitro postanejo zelo tekmovalni. Dogovorite se, kje vse se lahko igrajo.
  • onemogočite možnost nakupovanja znotraj aplikacije.
  • ustvarjalce aplikacije zaprosite, naj shranijo osebne podatke otrok in jih ne posredujejo drugim.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.