Časoris
Požar v Londonu
Požar v Londonu

Kako govoriti o požaru

Naravne nesreče, kot je požar, so v zadnjem času na našem območju redki dogodki. V Evropi smo se zadnji dve leti, odkar obstaja Časoris, soočali predvsem s teroristični napadi.

V Nemčiji na primer ugotavljajo, da je zaradi boljših požarnih alarmnih naprav in detektorjev dima, ki se sprožijo že ob nizkih količinah ogljikovega monoksida, število smrtnih žrtev zaradi požara precej upadlo. V Sloveniji je v zadnjih sedmih letih zagorelo okoli trideset krat na leto, v povprečju pa je v požaru vsako leto umrlo okoli pet do sedem ljudi.

Vzdrževani in delujoči detektorji dima stanovalcem omogočijo, da se pravočasno zatečejo na varno in pokličejo pomoč.

Otroke pa je kljub temu lahko zaradi novic o tako hudih nesrečah, kot je požar v Londonu, strah.

Ker jih pred slabimi novicami ne moremo zaščititi, saj bodo zanje prej ali slej izvedeli, je bolje, da se z njimi pogovorimo. Splošno pravilo je, da to storimo, ko smo tudi sami dovolj mirni in ko je trenutek pravi. Povemo toliko, kot otroci želijo vedeti.

Če jih je strah, jim lahko povemo, da smo tudi mi vznemirjeni ob takih dogodkih. Obenem pa jih lahko pomirimo, če jim povemo, da so taki dogodki izredno redki.

Lahko jim tudi svetujemo, kako naj ravnajo, če bi izbruhnil požar. Povemo jim, da nas pred njim ščitijo detektorji dima (če jih imamo nameščene), naučimo jih lahko tudi, kaj je treba narediti, če se vname olje, razložimo, kje imamo shranjene protiognjene odeje ali gasilne aparate.

Dobro je tudi vedeti, da (nemški) gasilci svetujejo, naj stanovalci v primeru, da požar ne izbruhne v njihovem stanovanju ampak nekje drugje v bloku, zaprejo vrata, predvsem pa naj ne stečejo po stopnišču. Če se zaprejo v stanovanje, pridobijo nekaj časa, ko jim lahko pridejo na pomoč. Postavijo naj se k oknu ali balkonu, da jih bodo lažje videli. Če se požar bliža, naj jim ne bo nerodno še enkrat poklicati na pomoč in jih na to opozoriti, saj bodo s tem pomagali gasilcem organizirati reševanje.

Otrokom lahko nazadnje še enkrat povemo, da so taki požari izjemno redki. Verjetnost, da bomo kdaj priča požaru, je zelo majhna.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
18°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa