Časoris
Kiko in roka.

Kako govoriti o neprimernih dotikih

Ali poznate pravilo o nedovoljenih dotikih?

Vsak peti otrok postane žrtev spolnega nasilja, tudi zlorabe.

Ponavadi otroke zlorabljajo ljudje, ki jih poznajo, jim celo zaupajo.

To lahko pomagate preprečiti, če jim boste prisluhnili, če boste znali razbrati njihova občutja in počutje in če jih boste naučili pravilo o nedovoljenih dotikih. Pravilo je preprosto in otrokom sporoča, kje se jih nihče ne sme dotikati, kako naj se odzovejo na take dotike in kje naj poiščejo pomoč.

Pogovarjate se lahko tudi z majhnimi otroci in pri tem vam ni treba uporabljati besed, ki bi jih prestrašile, pa tudi besed, ki bi bile povezane s spolnostjo, če tega ne želite. Pomembno je, da poskrbite, da se bodo lahko pogovarjali z vami in da se vam bodo zaupali, če bo to potrebno.

Pojasnite jim:

deli telesa pod spodnjim perilom so zasebna stvar. Nihče ne sme od njih zahtevati, da jih pokažejo, nihče jim teh delov telesa ne sme kazati, niti zahtevati, da se jih dotikajo, ali se jih dotikati. Izjema so včasih starši, zdravniki ali medicinske sestre. A vedno jim morajo najprej povedati, zakaj bodo to naredili, in jih prositi za dovoljenje.

tvoje telo je samo tvoje. Nihče nima pravice od njih zahtevati nekaj, zaradi česar se ne počutijo dobro.

če rečeš ne, to pomeni ne. Otroci smejo reči ne, če jih kdo sili v nekaj, zaradi česar se počutijo neudobno. Tudi če je to nekdo, ki jim je zelo blizu.

zaupaj skrivnosti, ki te vznemirjajo. So dobre in slabe skrivnosti. Nobena skrivnost, ki v njih povzroča nelagodje, strah, žalost, ni dobra in ne bi je smeli zadržati zase, ampak bi jo morali povedati odraslemu, ki mu zaupajo.

povej, nekdo ti gotovo lahko pomaga. Če so žalostni, prestrašeni, zaskrbljeni, naj se pogovorijo z odraslim, ki mu zaupajo. To ni nujno njihov bližnji. Lahko je učitelj, zdravnik, družinski prijatelj. Razložite jim, da niso krivi za težave, ne glede na to, kakšne te so, in jih spodbudite, da o njih spregovorijo. Zaradi tega se ne bodo znašli v težavah.

Pomagate si lahko s priročno knjižico, ki je na voljo tudi v slovenščini.

Kiko in roka je knjiga, ki jo otrokom lahko prebirate  za lahko noč in jim tako na nevsiljiv način pomagate, da bodo spoznali razliko med dovoljenimi in nedovoljenimi dotiki.

Se te lahko dotaknem pod tvojim spodnjim perilom?, vpraša roka.

Ne, vzklikne Kiko. Ne smeš.

Zelo dobro, Kiko, reče roka.

Nihče se te ne sme dotikati pod tvojim spodnjim perilom. To je pravilo o nedovoljenih dotikih. In če kdo to stori, takoj nekomu povej. Tega nikakor ne zadrži zase.

Knjižico je izdalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in je del kampanje Sveta Evrope – Eden od petih za ustavitev spolnega nasilja nad otroki.

Kako ukrepati v primeru suma zlorabe?
  • ne jezite se na otroka.
  • ne dajte mu vtisa, da je storil kaj narobe.
  • ne zaslišujte ga.
  • vprašajte, kaj se je zgodilo, kje in s kom, ne pa tudi zakaj.
  • pred njim se ne vznemirjajte. Otroci se hitro počutijo krive, zaradi česar težko spregovorijo.
  • ne sklepajte prehitro, še posebej če so informacije skope ali nejasne.
  • otroku zagotovite, da boste ukrepali. Obrnite se na osebo, ki lahko pomaga, na primer na psihologa, zdravnika, socialnega delavca ali policijo.
  • lahko pokličete TOM telefon (116 111), Združenje proti spolnemu zlorabljanju (080 2880), SOS telefon (080 11 55), Društvo za nenasilno komunikacijo (01 4344 822 v Ljubljani ali 05 6393 170 in 031 546 098 v Kopru), Frančiškanski družinski inštitut (01 200 67 60 ali 040 863 986) ali policijo (113 ali 080 1200).

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
21°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa