Časoris
Otrok na napravi. Vir: Pixabay
Otrok na napravi. Vir: Pixabay

Kaj morate vedeti o novačenju prek spleta

Beseda novačenje je naš poskus prevoda angleške besede grooming. To slovar Pons sicer povezuje predvsem z vzpostavljanjem stikov prek interneta z mladoletnimi osebami za spolno občevanje.

V tujini izraz grooming vse pogosteje uporabljajo tudi v povezavi z novačenjem mladih fantov za bojevanje v Siriji in deklet za neveste teroristov.

V Sloveniji teh izkušenj nimamo, a med nekaterimi starši, ki spremljajo, kaj njihovi otroci počnejo na Facebooku, se že pojavlja skrb, saj so že zasledili objave, povezane s sporočili radikalnih islamistov.

Veliko izkušenj z novačenjem prek spleta imajo v Franciji. Kar četrtina vseh mladih, ki so odpotovali v Sirijo iz Evrope, je namreč iz te države.

Do indoktrinacije mladih prihaja predvsem prek spleta (to se lahko zgodi že v nekaj tednih), in manj v mošejah, kot so morda mislili. Posebno nevarni so tudi zapori. Številni mladi, ki izpadejo iz šolskega sistema in postanejo mladoletni prestopniki, so lahke tarče teroristov.

Presenetljivo malo pa je med njimi mladih iz razvpitih predmestij. Večina francoskih Muslimanov, ki odhaja v Sirijo, je iz srednjega razreda in med njimi so mnogi belci, ki so sprejeli Islam. Vse več je tudi deklet. Prihajajo tako iz majhnih kot velikih mest. To niso otroci iz razbitih družin, je za revijo New Yorker povedal vodilni francoski strokovnjak za džihad Farhad Khosrokhavar.

Na Bližnji vzhod odpotujejo, ker jih je pretresla beda tamkajšnjih Muslimanov. Brutalno ravnanje vojakov Islamske države jih nato bodisi šokira in odvrne, zato se poskušajo vrniti domov, bodisi zapelje, zato ostanejo.

Ker proces novačenja ni preprost niti predvidljiv − ne gre torej predvsem za slabo izobražene otroke iz razbitih družin − je težko napovedati, kdo vse mu lahko podleže. Prav zato ne moremo biti prepričani, da se to pri nas ne more zgoditi.

Po drugi strani je pomirjujoče vsaj to, pravijo francoski strokovnjaki, da mnogi otroci iz revnih predmestij niso prestopili med radikalne islamiste. To pomeni, da je krog morebitnih žrtev vendarle omejen.

Vse več francoskih staršev poskuša skupaj z maloštevilnimi strokovnjaki proces radikalne islamizacije preprečiti tako, da se z otroki veliko pogovarjajo, tudi o religiji in njihovi verski identiteti, in da poskušajo ohraniti njihovo povezanost z družino.

Letošnjo jesen so v francoske šole začeli uvajati tudi program reform, povezanih z učenjem o različnih religijah. Učitelji učencem pojasnjujejo pomen sekularizma, obenem pa jih seznanjajo z različnimi dejstvi o verstvih. Tako jih poskušajo spodbuditi, da bodo bolj strpni in odprti do drugačnosti, obenem pa tudi bolj kritični. V prihodnje bodo spodbudili tudi poučevanje arabščine, da to ne bo prepuščeno le verskim šolam oziroma medresam.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.