Časoris
Med karanteno smo veliko časa prebili na napravah. Izkoristimo torej poletje in čim več časa preživimo v naravi ali z bližnjimi. Vir: Pixabay
Med karanteno smo veliko časa prebili na napravah. Izkoristimo torej poletje in čim več časa preživimo v naravi ali z bližnjimi. Vir: Pixabay

Kaj bi moral prav vsak vedeti o varnosti na spletu v času počitnic in dopustov?

Poletje je tu in z njim tudi končno čas dopustov in počitnic.

To je tudi čas za prevarante, vlomilce in druge nepridiprave.

Ker si nihče izmed nas ne želi, da bi jim olajšal delo, se je dobro opremiti z osnovnimi znanji in veščinami, ki bodo pripomogli, da morda vendarle ne bomo tudi mi njihove tarče.

Začnimo z našimi objavami na družbenih omrežjih. Objavljanje počitniških načrtov in doživetij na družbenih omrežjih je dokaj razširjeno, a ni ravno modro. Potencialnim vlomilcem tako sporočamo, kdaj nas ni doma. Običajno imamo občutek, da vse delimo »le s svojimi prijatelji«. Pri tem pozabljamo, da pravzaprav najbrž že dolgo ne vemo več, kdo vse so naši prijatelji.

Tudi nastavitev zasebnosti verjetno že dolgo nismo pogledali. Mnogi se niti ne zavedajo, da je družbeno omrežje nastavitve v tem času večkrat spremenilo in prenovilo. Ker skoraj zagotovo nikoli niste prebrali niti pogojev uporabe, je morda zdaj čas, da pogledate, s čim vse ob uporabi teh omrežij soglašate.

Bodimo pozorni tudi na informacije o naših lokacijah. Preverimo, katere aplikacije nam neprestano sledijo, in blokirajmo ali odstranimo vse, ki jih ne potrebujemo.

Našo lokacijo lahko izdajajo tudi tako imenovani »meta podatki« v posnetkih. Ko objavimo fotografijo ali počitniški videoposnetek našega otroka, zelo verjetno med drugim razkrijemo tudi podatke o lokaciji posnetka in o času, ko je bil posnet.

Tudi pri rezervaciji in plačilu dopustniških nastanitev in drugih storitev je potrebna določena previdnost.

Pozorni moramo biti tudi na javna in odprta brezžična omrežja, na katera se pogosto brezbrižno prijavljamo. Nemara imamo na telefonu celo nastavitev, ki omogoča, da se brez naše vednosti avtomatsko poveže na poljubno brezžično omrežje, ki je na voljo. Taka omrežja so zelo pogosto slabo varovana in nepovabljeni lahko prisluškujejo naši internetni komunikaciji. Obstajajo celo odprta omrežja, ki jih, zato da bi vdirali v naprave in kradli gesla, postavijo nepridipravi.

To pomlad smo v času karantene mnogi preživeli veliko več časa na računalnikih, tablicah, telefonih. Izkoristimo torej poletje in čim več časa preživimo v naravi ali z bližnjimi. Predvsem mnogi mladi so to pomlad veliko časa prebili na napravah – ob igricah, na družbenih omrežjih ali pa so ure in ure gledali popularne videe in serije; nekateri so ob tem razvili tudi prve vzorce obnašanja, ki lahko vodijo v zasvojenosti.

Morda je zato zdaj pravi trenutek, da vsi skupaj poskusimo čim več lepega užiti v živo.

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.