fbpx
Časoris
Knjige. Foto: Matija Kralj
Knjige. Foto: Matija Kralj

Junijske izbranke

Všeč so mi knjige, ki mi dajo misliti in o katerih se lahko še dneve, če ne celo tedne pogovarjam z drugimi bližnjimi knjigoljubci.

Če ima o njihovi vsebini po možnosti še vsak izmed nas čisto drugačno mnenje, je debata toliko bolj razburljiva in časa zanjo vedno premalo. Nimamo namreč bralnega krožka, ampak se razprava največkrat odvija na dvorišču pred blokom … ko je treba zraven še malo poguncati otroka, za hip popaziti tudi na sosedova dva in narediti red, da se vsi z raznoraznimi prevoznimi sredstvi (od kotalk do skirojev in koles) vozijo v isto smer.

Da ne bo pomote, ne pogovarjamo se vedno samo o knjigah, je pa vedno otroški živžav tisti, ki določa, koliko časa bomo to počeli.

Zvečer se začne drugi del razprave; tedaj mi namreč hči, ki ji rečemo tudi Pupi, samozavestno pokaže, katero knjigo ji moram prebrati.

Ob tem se seveda veliko pogovarjava. Trenutno jo najbolj navdušujejo:

Leto na vrtu & Leto v gozdu

S knjigama odkrivava, kako se spreminja narava (na vrtu in v gozdu), ko pridejo/odidejo pomlad, poletje, jesen in zima. Zaenkrat je najbolj zanimivo odkrivanje zavihkov, pod katerimi se skrivajo živalce in njihovi opisi. V dodatnih knjižicah ali zgibankah so še namigi, navodila ali recepti za ustvarjanje in učenje o naravi. Ti bodo prišli na vrsto, ko bo malce starejša.

Knjige. Foto: Matija Kralj
Foto: Matija Kralj

Poklici: ko odrastem, bom …

Prikupne ilustracije nazorno prikazujejo različne poklice, ob katerih so tudi kratki opisi. Vsekakor je fino, da v njej ni samo klasičnih, recimo novinar, zdravnik in veterinarka, ampak so opisani tudi malce bolj nenavadni poklici, kot so astronavt, ladijski strojnik ter galerist. Trenutno so Pupi najbolj zanimive slikice, ko malo odraste, pa se bova lahko pogovarjali tudi o značilnostih poklicev, da si bo lahko na podlagi njih izbrala svoj sanjski poklic.

Knjige. Foto: Matija Kralj
Foto: Matija Kralj

Poletni živžav

in še tri knjižne različice za preostale letne čase ogromno povedo, čeprav ni v njih napisane niti ene besede. Samo malo domišljije potrebuješ, da iz ilustracij sestaviš zgodbico. To lahko na naslednji strani celo nadaljuješ ali si pač izmisliš novo, čisto drugačno od prejšnje. Včasih pa v njej s Pupo samo prepoznavava predmete, primerjava narisano s čim resničnim. Ali prikličeva v njen spomin podobne situacije, ki jih je doživela.

Spoznajmo človeško telo

Nadvse poučna in zanimiva knjiga, ki ji je priložena tudi velika magnetna plošča, na katero lahko razvrščamo magnete v obliki različnih delov človeškega telesa.

Čebelji panj & Mravljišče

Enciklopedično zasnovani kartonki, ki na eni strani prikazujeta življenje čebel oziroma mravelj, na drugi polovici knjige pa, plast za plastjo, nazorno odkrivata pogled v čebelnjak oziroma mravljišče.

Na mojem spisku sta se na podlagi priporočil znašli še:

Povratnik nasilja

Pravijo, da gre za zgodbo o dečku, ki se s težavo vključuje v družbo, ker je posvojen. Sooča se z večnim vprašanjem, zakaj sta ga starša zapustila. Po smrti svoje krušne mame pristane v  okrutnem slamu. Ali se bo rešil iz njega in dobil odgovore na svoja vprašanja, bom izvedela šele, ko bom knjigo prebrala.

Moj mož

Gre za zbirko 11 kratkih zgodb, napisanih s perspektive žensk, ki govorijo o odnosih s svojimi možmi. Se že zelo veselim, da jo vzamem v roke.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
30°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa