Časoris
Med Juhantovimi recepti za vzgojo je tudi ta, da naj starši otroke navadijo jesti solato. Vir: Adobe Stock
Med Juhantovimi recepti za vzgojo je tudi ta, da naj starši otroke navadijo jesti solato. Vir: Adobe Stock

Juhantovi recepti za vzgojo

Marko Juhant je specialni pedagog in avtor številnih knjig o vzgoji, ki mu strokovnost priznavajo kolegi, besede, ki jih izreka, pa so blizu tudi vsakomur od nas.

Njegovi nagovori staršem ob začetku šolskega leta, med njimi je tudi tisti o pomanjkljivostih opravičevanja, na družbenih omrežjih že dolgo živijo svoje življenje.

Marko Juhant. Vir: Osebni arhiv
Marko Juhant. Vir: Osebni arhiv

Tedaj, po izidu knjige Varuh otrokovih dolžnosti, sem ga vprašala, ali bo kdaj napisal recepte za vzgojo, nekakšne Juhantove teze, ki bi jih lahko starši nalepili na hladilnik.

Že takrat jih je zlahka naštel pet, med njimi tudi, naj starši ne učijo otrok neumnosti, kot je: opraviči se, pa bo vse v redu.

Sledile so še druge knjige za starše in učitelje, denimo Mali nasilnež, sedaj pa so končno tu Recepti v vzgoji.

Od kod ideja ali potreba po taki knjigi, ki pravzaprav ni vaša prva knjiga o vzgoji?

Starši in strokovnjaki dostikrat rečejo, da receptov v vzgoji ni.

A ko nekdo pride po nasvet, da bi rešil določen vzgojni problem, ne potrebuje nekih splošnih navodil. Potrebuje natančna navodila, in to so recepti.

V knjigi s tako splošnim naslovom so lahko kot na ogrlici nanizani večji in manjši biseri, recepti za večje in manjše otroke, za najstnike in tiste, ki so še v vrtcu.

Če pa ima knjiga naslov vzgoja šolarjev, sem kot avtor vezan na eno področje in tudi omejen z njim.

Kaj želite z njo predati in komu?

Berejo jo lahko starši, pa tudi večji bratje in sestre bodo v njej našli kaj za mlajše in zase.

Tako tudi jaz, ki sem odrasel in izkušen voznik, vedno znova preberem nasvete za voznike, ki nimajo toliko izkušenj – in kaj spoznam ter uporabim pri vožnji ali pripravi na vožnjo.

Velik del je uporaben za poklicne vzgojitelje in učitelje ter druge, ki se srečujejo z mladino.

Za nasvete povprašajo skavti, športniki, kateheti, tudi lastniki gostišč ter igralnic in drugih podobnih krajev. 

Kaj se vam zdi ključno sporočilo iz knjige oziroma katere so tokrat teze za na hladilnik?

  1. Pri zdravi prehrani bi vsekakor priporočil recept, da starši naučijo otroke jesti solato. Je tu kar lep in tudi zabaven nabor.
  2. Za medsebojne odnose v družini recept o tožarjenju, ki lahko naredi precej krivice otrokom, če starši ali učitelji samo rečejo: »Tožarili pa ne bomo!«
  3. Ko se odnosi zelo zapletejo, naj starši pošteno povedo (ne grozijo in strašijo!), kako je, če otrok zbeži od doma, kaj ga čaka. To bo najbolje preprečilo, da res ne pobegne in se spravi v nevarnost.
  4. Recept, ki se dotika šolanja, govori, denimo, kako naj starši učinkovito pomagajo otroku najti poklic (tudi zdravnik je poklic, recimo). Ne pa, kako opraviti vpis v najtežjo srednjo šolo, kamor ga še lahko vpišejo, ob tem, da s tem uresničijo svoje sanje, otrokove pa povozijo.
  5. Skupek receptov je namenjen tehnološkim pastem. Knjiga vključuje opis različnih letos popularnih aplikacij za pametne telefone, računalnike …, da se bodo starši znašli, ko se bodo odločali, ali jih dovoliti otrokom v uporabo ali ne in za koliko časa.

Kakšni otroci odraščajo danes?

Kar veliko jih ima težave iz dveh razlogov: ne veselijo se časa, ki prihaja, saj imajo že vse, kar se da imeti, in je jasno, da je prihodnost lahko v glavnem le manj prijetna.

Druga sprememba se tiče pričakovanih rezultatov. Šolske ocene so preblage, petko dobijo takoj. Ko naletijo na učitelja, ki daje realne ocene, pa postanejo malodušni, razdražljivi itd.

Mnogi starši zahtevajo in pričakujejo šolski uspeh, niso pa otrokom dali orodja za to – učnih navad. Oni so odgovorni za svoje otroke, ki morajo zdaj obiskovati razne strokovnjake, od psihologov in psihiatrov, do socialnih pedagogov in raznih zdravilcev.

Kaj bi položili staršem na dušo, da bi jim ti znali pomagati zrasti v odgovorne, strpne in spoštljive odrasle? Zapomnili smo si, denimo, naj otrokom pred odhodom v šolo ne rečemo:’ lepo se imej’, ampak ‘dobro delaj’!

Meje postavljaj s pametjo otroku, ne s pravnikom učitelju.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
1°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.