Časoris
Cvetoče magnolije. Vir: Pixabay
Cvetoče magnolije so lahko ena od petih rastlin, ki jih otrok vidi skozi okno, med kratkim sprehodom ali na vrtu. Vir: Pixabay

Izkoristimo učenje na daljavo tako, da bomo otrokom pokazali, kaj vse zmorejo

Učenje na daljavo je zlata priložnost, da razvijamo tehnike mišljenja in da pri otrocih utrjujemo občutek, da zmorejo. Naj ne bo le podaljšek klasičnega frontalnega pouka.

Dobra rešitev je postavljanje miselnih izzivov in miselnih orehov.

Učitelj nastavi nalogo in vpraša učence, kako bi jo izvedli, glede na to, da so okoliščine take, da ne morejo vsi ven.

Primer naloge sodelovalnega učenja (na daljavo): poimenujte pet rastlin na domačem vrtu ali pred hišo.

Narcise. Vir: Pixabay
Narcise. Vir: Pixabay

Ker nimajo vsi možnosti fotografiranja ali ker ne smemo ven v večjih skupinah ali ker živijo nekateri v bloku, bi lahko bila takšna naloga velik problem. Zato učence vprašamo, ali imajo kakšno zamisel ali predlog, kako bi rešili ta problem.

Zakaj bi to naredili? Ker hočemo učence miselno pripraviti na to, da rešujejo probleme, obenem želimo, da v sebi nastavijo mentaliteto, da ko se problem pojavi, imajo zaupanje, da ga bodo znali rešiti. Če ga ne znajo, pa lahko vprašajo druge.

Kako otroke pripraviti do tega, da bodo imeli notranji občutek varnosti v teh kriznih okoliščinah? Kako naj najbolje pripravimo na neznane okoliščine, v katere smo pahnjeni, saj ne vemo, kako se bosta ekonomska kriza in bolezen naprej razvijali in kako bomo živeli jutri ali čez dva meseca?

Češnjevi cvetovi. Vir: Pixabay
Češnjevi cvetovi. Vir: Pixabay

Iskala bom take izzive in naloge, za katere vsaj približno vem, da jih bodo znali in zmogli rešiti sami.

S tem bi utrjevala na daljavo občutek, da smo povezani, da bomo drug drugemu pomagali, da nihče ni sam in zapuščen v trenutnih okoliščinah. Otrokom bi utrjevala občutek, da zmorejo. In hkrati, da je v redu, tudi če ne zmorejo in potrebujejo pomoč.

Naloge bi oblikovala tako, da bi učencem, ki imajo omejene okoliščine, utrdila občutek, da je varno vprašati za pomoč, saj bi vsi drugi nalogo rešili tudi zanje. Krepila bi občutek, da ni konec sveta, če ne zmorejo.

Seveda ne moremo otroka prepričati, da ni konec sveta, tako, da mu to samo rečemo – dokazati mu moramo z dejanji.

Mačehe. Vir: Pixabay
Mačehe. Vir: Pixabay

Torej, kako utrjujemo pozitivno miselno naravnanost?

Našla sem rešitev. Eni lahko izvedejo dano nalogo (če si na podeželju, ne bo težko), drugi ne. Zato pa rešijo nalogo tisti, ki jo lahko. Učitelju pošljejo fotografije z imeni rastlin. Učitelj to uredi in vsi ostali, ki niso mogli ven, preberejo rešitve in si ogledajo fotografije.

Recimo, da imajo nekateri otroci omejen dostop do interneta in ga lahko uporabijo samo za reševanje nalog na daljavo. Ne morejo brskati po internetu ali nimajo doma zeliščarskih knjig. Iz dane naloge in načina reševanja se bodo vseeno nekaj naučili.

Marjetice. Vir: Pixabay
Marjetice. Vir: Pixabay

Torej, otroci se lahko veliko naučijo tudi iz tega, kako je naloga zastavljena. Učijo se drug od drugega in tisti, ki so pasivni (iz katerihkoli razlogov), od pouka vseeno odnesejo veliko.

Iz zgornjega primera je razvidno, zakaj je način, kako izvedemo pouk, pa če je to v učilnici ali na daljavo, tako zelo pomemben. Otroke je treba opremiti z mentaliteto, ki jim bo olajšala preživetje v težkih okoliščinah. Miselnost in miselna naravnanost ni nekaj, kar ponotranjiš na ukaz. Ponotranjiš jo nevede, iz izkušenj, dejanj in medsebojnih odnosov.

Izkoristimo učenje na daljavo tako, da bomo otrokom pokazali, da zmorejo! In hkrati, da je v redu, tudi če ne zmorejo in potrebujejo pomoč.

Alenka Kranjac, učiteljica razrednega pouka na Osnovni šoli Elvire Vatovec Prade, Koper

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.