Časoris
Vir: Unsplash
Vir: Unsplash

Imejmo lepo in čim bolj »offline« poletje

Prišlo je poletje, čas šolskih počitnic in čas dopustov. Nekateri med nami so ga že izkoristili za sprostitev po težkem letu, drugi ga še bomo.

V poletnem času se družinska pravila uporabe interneta in »pametnih« naprav običajno malce sprostijo, saj si otroci in mladi želijo med počitnicam prebiti več prostega časa na internetu.

Večina staršev otrokom dovoli malo več »poletne sproščenosti« pri »online« življenju.

Letos pa bi bilo ta pristop mnogo bolje obrniti na glavo, saj so otroci v minulem šolskem letu pred računalniki in drugimi napravami prebili zelo veliko časa.

Prav tako so se premalo gibali, predvsem jim je manjkalo gibanja na prostem. Strokovnjaki z raznih področij opozarjajo na posledice teh sprememb.

Kaj torej lahko naredimo mi?

Začnimo poletje z novimi družinskimi dogovori. Pogovorimo se z otroki o tem, kakšni bi lahko bili ti dogovori. Predstavimo jim posledice pretirane rabe naprav.

Pojasnimo jim, da jih ne želimo omejevati v njihovem družabnem »online« življenju, a da je čas, ki ga ob tem prebijejo pred zasloni, izredno pomemben.

Vir: Unsplash
Vir: Unsplash

Pojasnimo jim, da bomo tudi sami zmanjšali rabo naprav, saj lahko tudi nas zapelje v pretiravanje. In tu seveda služba ne sme biti izgovor. Če bomo otrokom posredovali sporočilo, da moramo biti ves čas dostopni zaradi službe, so naša prizadevanja za njihovo zmanjšanje rabe zaslonov verjetno obsojena na neuspeh.

Na kaj se lahko naslonimo pri tem?

Na voljo imamo smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladih, ki jih pripravila strokovna skupina pod okriljem Zdravniške zbornice Slovenije. Strokovnjaki so pripravili še zloženko za starše, ki zgoščeno povzema te smernice.

Znane so tudi hude posledice za gibalne sposobnosti in porast debelosti med slovenskim otroki, ki so jih zaznali v okviru projekta SLOfit in jih predstavili na nedavni novinarski konferenci.

Starši in zasloni. Vir: Unsplash
Vir: Unsplash

Dobro utemeljenih argumentov nam v vsakem primeru ne bo zmanjkalo, le odločiti se moramo, da se bomo podali »v boj« proti lastnemu udobju zaradi dobrobiti naših otrok.

Le kdo med nami si želi jeze, užaljenosti, prepirov, izsiljevanja in še česa, kar lahko sledi časovnemu omejevanju uporabe interneta. A, če pride do tega, si lahko le pritrdimo, da so bile očitno te omejitve na mestu, saj sicer odziv ne bi bil tak.

Pri tem se moramo predvsem ves čas zavedati, da s(m)o starši prvi zgled otrokom. Če se sami ne držimo močne omejitve uporabe naprav, ne moremo pričakovati, da nas bodo otroci upoštevali.

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.