Časoris
Fitnes za možgane. Foto: Matija Kralj.
Fitnes za možgane. Foto: Matija Kralj.

Fitnes za možgane

Ko sem poslušala intervju s Saro Isaković, nekdanjo vrhunsko plavalko, ki je (do)študirala v tujini, so me pritegnile njene izkušnje iz psihologije, ki jih je pridobila med študijem …

Sara je namreč tudi strokovnjakinja za možgane. Ti, kot pravi, niso nič drugega kot mišica; potrebujejo telovadbo kot vse druge mišice v telesu. Možganski fitnes jim lahko zagotovimo s knjigami in drugimi zabavnimi pripomočki, kot so igrice, kvizi, križanke …

Sara Isaković. Vir: TEDxLjubljana/Flickr
Sara Isaković. Vir: TEDxLjubljana/Flickr

Ob tem sem se spomnila, kako sem med dopustom na morju v campu opazovala nekega očeta, ki je med pomivanjem posode svoji ta mali zastavljal različne uganke*. Tako jo je na neobremenjujoč in zabaven način učil logičnega mišljenja, pa še pomivanje posode jima je hitreje minilo.

Tudi eden uspešnejših slovenskih podjetnikov – ker nisem dovolj trenirala možganov, sem žal pozabila njegovo ime – je v intervjuju na vprašanje, ali je podjetnost prirojena ali priučena, odgovoril, da ga je oče v mladosti nenehno spodbujal k podjetniškemu mišljenju. Ko sta hodila ob Ljubljanici, ga je recimo vprašal, kaj bi naredil, če bi mu v reko padla šolska torba. In ko je odgovoril, da bi skočil za njo, mu je oče rekel, da je to res ena možnost, ampak potem bi bil moker. Ali obstaja še kakšen način, kako bi prišel do nje? Razmislil je in predlagal: Nekoga od odraslih bi prosil za pomoč, s čolnom bi priveslal do nje, iz vode bi jo potegnil z vejo … Tako ga je oče spodbudil, da na vsako situacijo v življenju gleda z različnih vidikov ter da vedno posluša tudi mnenja drugih.

Vadba za možgane. Vir: Emka
Vadba za možgane. Vir: Emka

Ampak da se vrnem k treningu možganov in h knjigam … veliko jih je bilo napisanih prav s tem namenom. Naštela jih bom le nekaj:

1. Namenjeni odraslim bralcem oziroma reševalcem:
 • Ocenite svoj IQ: Izziv za vašo možgansko moč z 200 sijajnimi ugankami
 • Logični izzivi: Preizkusite sposobnosti logičnega sklepanja in preverite svoj IQ z 200 ugankami (obe Mladinska knjiga)
2. Nekaj podobnega, le da je namenjeno urjenju otroških možganov, je zbirka Vadba za možgane, ki vsebuje dve knjigi:
 • Trdi orehi za bistre glave & Zapletene uganke (obe Mladinska knjiga)
3. Ker so tako luštne, komaj čakam, da hči še malo zraste in jih začne reševati. Zbirka Vaje za učenje vsebuje knjige, razdeljene po starostnem obdobju otroka (vse založba Učila):
 • Štetje, primerjanje, razvrščanje; 3–4 leta
 • Kombinacija, koncentracija, fina motorika; 4–5 let
 • Razvrščanje, pisanje, računanje; 5–6 let
 • Računanje, branje, pisanje; 6–7 let
5. Če si predstavljaš, da si na samotni plaži, lahko po Sarinih besedah možgane prelisičiš, da bodo telesu res začeli pošiljati take signale in s tem tudi ta občutek. Po tem principu naj bi delovale tudi knjige iz zbirke Relax Kids (lahko bi jo prevedli kot Otroci, sprostite se), ki staršem in otrokom na čudovit način ponujajo meditiranje in druženje hkrati. Obstaja več knjig, za različne starostne skupine, izbrala sem dve:
 • Zvezdica želja (za starejše od pet let)
 • Aladinova leteča preproga (za starejše od treh let)
Miselne igrarije. Vir: Emka
Miselne igrarije. Vir: Emka
6. Te so mi še posebej všeč, saj so jih napisali domači avtorji (vse Mladinska knjiga):
 • Izgubljene živali, Labirinti (za otroke od 4. do 8. leta)
 • Miselne igrarije, miselne naloge
 • Slovenija, pobarvanka z nalogami (po metodi NTC)
 • Svet, zbirka nalog z nalepkami (po metodi NTC)

* Ena med njimi je bila: Na meji med Italijo in Slovenijo je brez smrtnih žrtev strmoglavilo letalo, na katerem je bilo polovica Italijanov in polovica Slovencev, ki so ravnokar pojedli svoje zadnje kosilo. Kje bodo pokopali umrle slovenske potnike in kje italijanske?

Pa še to: So vaši možgančki našli napako, za katero tokrat ni kriv »tiskarski« škrat?

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
23°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa