Časoris
Nihče ni mogel predvideti, da se bo šola v enem tednu iz učilnic preselila v domove. Vir. Adobe Stock
Nihče ni mogel predvideti, da se bo šola v enem tednu iz učilnic preselila v domove. Vir: Adobe Stock

Čez noč prehajamo na pouk na daljavo – kaj zdaj?

V tem tednu se učitelji in starši srečujejo z novimi izzivi. Zaprtje šol, za mnoge starše tudi delo od doma, nam je vsem nenadoma postavilo življenje na glavo.

V tem času je uporaba interneta postala naš prevladujoči način dostopanja do informacij in komunikacije.

Šole in učitelji zdaj pospešeno vzpostavljajo nove pristope k poučevanju in iščejo nove načine za komuniciranje z učenci in starši. Različne rešitve in tudi dobro izdelani pristopi za izobraževanje na daljavo obstajajo že leta in na prvi pogled se zdi, da res ne bi smela biti hujša težava. A žal stvari niso tako enostavne.

Učenje na daljavo za dopolnjevanje znanja je nekaj povsem drugega kot pouk na daljavo. Mnogi učitelji niso naklonjeni uporabi tehnologij pri pouku in zato tudi nimajo izkušenj z orodji, ki so na voljo; pa tudi orodja, ki so bila do sedaj dobra rešitev za delo pri pouku v razredu, niso nujno ustrezna za delo na daljavo.

Tem izzivom pa se pridružuje še to, da prav nobena obstoječa tehnična rešitev, ki je na voljo, ni bila predvidena za tako velike obremenitve. Nihče namreč ni mogel predvideti, da se bo vse izobraževanje v nekaj dneh iz učilnic in predavalnic preselilo na splet. Storitve in strežniki se seveda nadgrajujejo, a tudi to ne gre čez noč.

In kaj zdaj?              

V tem trenutku vsem učiteljem svetujem, da se za informacije o možnostih, ki so na voljo, obračajo predvsem na izobraževalni portal SIO.si, ki je v teh dneh dobil novo vstopno stran, namenjeno trenutni situaciji. Stran se ves čas dopolnjuje. Tudi na Arnesovih straneh boste našli informacije o možnosti uporabe posameznih spletnih orodij, ravnokar pa poteka tudi vrsta tematskih brezplačnih spletnih tečajev (MOST oz. MOOC), ki se lahko v kratkem ponovijo, če bo dovolj povpraševanja po tem.

Izmed orodij bi morda izpostavila spletne učilnice, ki nudijo največ različnih možnosti za kvaliteten pouk na daljavo. Trenutno so na srečo lažje dostopna e-gradiva, saj so jih tudi nekatere komercialne založbe za ta čas ponudile v brezplačno uporabo.

Ta čas pa nam prinaša še dodaten sklop izzivov, ki ga običajno ne jemljemo preveč resno – varno rabo interneta. Če boste na primer ravno zdaj nasedli prevari, ki vam bo okužila računalnik, bo to še veliko hujša težava kot običajno. Zato je zelo pomembno, da se seznanite z nevarnostmi, ki ste jim vi in vaši otroci izpostavljeni.

Kako?

Ravnokar potekata brezplačni spletni tečaj o varni rabi interneta (MOST-V) in tečaj za začetnike »Iz šole v splet«. 

Učiteljem in tudi staršem je na voljo tečaj o varni rabi interneta za otroke drugega in tretjega triletja OŠ (MOST-VO), ki je bil pripravljen kot orodje za učitelja, a ga lahko uporabite tudi starši in si vsebine v tečaju ogledujete skupaj z otroki.

Še danes pa si oglejte nasvete za varno delo od doma in nasvete, ki jih je pripravil psiholog Kristijan Musek Lešnik za človeku prijazno izobraževanje na daljavo.

Veliko informacij in koristnih nasvetov boste našli tudi na straneh Safe.si.

Pri vsem tem pa vsekakor ne pozabite, da se moramo tudi v tem času »odklopiti«, v dobesednem ali le v prenesenem pomenu. To obdobje je stresno za vse nas in vsi rabimo tudi kulturo, razvedrilo in gibanje.

Poleg vseh »off-line« razvedril, na katere smo mogoče že kar malo pozabili in bi jih lahko »potegnili iz naftalina« – pa najsi gre za branje knjig ali pa družinske igre, nam v tem trenutku tudi splet ponuja različne možnosti za sprostitev.

Ker ne morem v kino, gledališče, muzej, na koncert ali na skupinsko rekreacijo, so se ta dogajanja preselila na splet. Na voljo so nam na primer brezplačni ogledi filmov in gledaliških predstav, virtualni ogledi muzejev, brezplačna vodena vadba …

Pripravljajo se celo spletni filmski festivali in spletne otvoritve razstav, Hiša eksperimentov pa na primer postavlja e-eksperimente.

Nastajajo tudi nove spletne skupnosti, v katerih lahko iščemo in delimo ideje za preživljanje prostega časa.

In še za konec – zunaj, pred našimi okni, je pomlad in v Sloveniji imamo redko srečo, da imamo vsi – tudi tisti, ki živimo v mestih – le nekaj minut s kolesom ali avtomobilom do narave, ki se ravno zdaj spet prebuja. Izkoristimo to!

Maja

Vreča dela na Arnesu in sodeluje v projektu Safe.si. Želi si, da bi čim več ljudi razumelo ozadja novih tehnologij - da bi bili več kot le uporabniki, da bi bili pametni uporabniki interneta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.