Časoris
Osnovno načelo vsakega poučevanja je, da se novo znanje gradi na starem. Foto: Iakov Filimonov/Dreamstime
Osnovno načelo vsakega poučevanja je, da se novo znanje gradi na starem. Foto: Iakov Filimonov/Dreamstime

Butlji, kreteni in druge zmerljivke

Pred približno pol stoletja je v Cicibanu izšla zgodba o dveh bratih, ki sta se toliko časa obkladala z vsemi mogočimi živalskimi zmerljivkami, da se je njuna soba od vrha do tal napolnila z živalmi, ki sta jih z zmerjanjem priklicala.

Če se ne motim, je to imenitno zgodbo napisal Slavko Pregl. Ne spomnim se več konca zgodbe, vem pa, da sta fanta spregledala, kaj sta s svojim vedenjem povzročila.

Očitno pa profesor, ki svoje dijake zmerja z butlji, idioti, kreteni, te zgodbe ni bral ali pa mu ni prišla do živega. Morda pa Cicibana sploh ni bral ali pa se je rodil šele pozneje, ko je bila zgodba že malo pozabljena.

No, meni je ostala v spominu, verjetno tudi zato, ker sem jo ponavljala in ponavljala.

Prehod iz osnovne šole v srednjo je problematičen predvsem zato, ker srednješolski profesorji nimajo stika z osnovnošolskimi, morda tudi premalo poznajo program osnovne šole in od svojih dijakov pričakujejo več znanja, kot ga dejansko imajo.

Veliko nekdanjih dobrih učencev v prvem letniku srednje šole zelo poslabša osebni šolski uspeh. Prej dobri ali prav dobri postanejo cvekarji.

Srečajo se tudi z novimi predmeti. Če jih je vsebina teh predmetov zanimala že prej, so sami spoznali osnove tega predmeta, drugi pa začenjajo »iz čiste nule«, kot rečemo.

V učilnici lahko pride tudi do konfliktov. Foto: Iakov Filimonov/Dreamstime
Foto: Iakov Filimonov/Dreamstime

Seveda je profesorju, ki ima recimo računalnik v malem prstu, zelo naporno in dolgočasno razlagati leto za letom isto, recimo, kako se računalnik vklopi, kako se pride do prazne strani, na katero se začne pisati, kako je s pošto, kako se načrtujejo razpredelnice in podobno.

So dijaki, ki se z računalnikom še niso srečali, in z njimi je nujno treba začeti od temeljev.

Morda vedo samo to, kako se po računalniku pogovarjati na daljavo. Starši ali kdo drug jim je v letih epidemije nastavil Zoom, in to je bilo tudi vse.

Osnovno načelo vsakega poučevanja je, da se novo znanje gradi na starem, na tistem, kar učenci ali dijaki že poznajo ali znajo. Torej je treba najprej preveriti, kaj učenci že obvladajo. To velja tudi za srednješolske profesorje.

In če bi se tega držali tudi univerzitetni profesorji, morda ne bi bilo tolikšnega osipa v prvih letnikih.

Žal pa se pogosto dogaja, da se novo znanje začne nalagati na vrzel, ki golta in golta neprebavljeno, dokler se vrzel ne napolni in se novo znanje končno poveže s starim. S tem se izgubi veliko časa, za marsikaterega dijaka pa je še usodneje, da obupa.

Nimajo vsi otroci enakega izhodišča, pa naj se na deklarativni ravni enake možnosti še tako poudarjajo.   

Imajo pa tudi tisti, ki nimajo enakih možnosti, dobre ali odlične skrite zmožnosti, ki jih pod ustreznimi pogoji lahko razvijejo.

Toda, če človek sliši, da je butelj, kreten ali idiot, bo v svoje zmožnosti hitro podvomil in se prenehal truditi.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Tereza

Žerdin, upokojena specialna pedagoginja in učiteljica, ki je v strokovnem štirinajstdnevniku Šolski razgledi devetindvajset let ustvarjala rubriko Kje vas in nas šola žuli, kolumne o šoli, učiteljih in starših odslej objavlja v Časorisu.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.