Časoris
Za učenje na daljavo imamo na voljo različna orodja. Vir: Adobe Stock
Za učenje na daljavo imamo na voljo različna orodja. Vir: Adobe Stock

10 orodij za učitelje, ki jim e-pošta ne zadošča

Za vse, ki še iščete primerna spletna orodja za poučevanje na daljavo, sem pripravila seznam, ki bo olajšal delo v trenutni situaciji. Upam, da boste nekatera orodja uporabljali tudi v prihodnje.

Spodaj našteta orodja so za nekatere popolna novost, spet za druge že ustaljena praksa pri vsakodnevnem delu. S praktičnimi primeri in nastavitvami bom poskušala odgovoriti na vprašanje, kako čim bolje organizirati poučevanje na daljavo. 

Vsa orodja so brezplačno na voljo prek spleta. Vsak učitelj lahko ustvari svoj račun in orodja začne uporabljati takoj, kar znotraj izbranega brskalnika. 

1. Notion – skupno znanje in orodja na enem mestu

Notion.so je orodje, ki združuje več orodij, povezave in vsebino na enem mestu.

Omogoča skupne zapiske, dokumente in preglednice, skupno bazo znanja, vodenja nalog in zadolžitev, urnik ter pregled ocen.

To orodje je precej novo, sama ga uporabljam zadnje leto, in izkazalo se je za nepogrešljivo, saj lahko z njim združim vse na enem mestu. 

Orodje je zelo preprosto in si ga lahko popolnoma prilagodite svojim potrebam. Vsebuje že predpripravljeno verzijo za učitelje.

2. Slack – skupinski klepet

Če smo za klepetanje po spletu v 90. letih prejšnjega stoletja uporabljali MIRC in v začetku 21. stoletja Messenger, je v podjetjih zadnjih deset let glavno komunikacijsko orodje Slack.

Omogoča klepetanje v skupinah in znotraj tematik ter komuniciranje z vsakim posameznikom.

Seveda ne nadomesti nepogrešljive e-pošte, omogoča pa komunikacijo, ki je bližje vsakodnevnemu delu in klepetanju v pisarni. 

3. Zoom – videokonference in webinarji

Nekatere šole že uporabljajo za videokonference Microsoft Teams, a kaj narediti, če v šoli še nimate nameščenega paketa Microsoft Office 365?

Zato je tu Zoom, ki poleg običajne konference omogoča še webinarje.

Edina omejitev brezplačne verzije je, da lahko sestanki in webinarji trajajo 40 minut. Toda časovna omejitev vam niti v razredu ne povzroča težav, ko zazvoni zvonec.

Poleg Zooma, ki je v zadnjih tednih imel kar nekaj varnostnih težav, so podobna orodja še Webex ali Jitsi.

4. Google Dokumenti – skupni dokumenti

Google Dokumenti so odlična izhodiščna točka za zapiske in pisanje daljših besedil. Tudi ta članek sedaj pišem najprej v Googlovih dokumentih, saj mi omogoča, da ga hitro delim z drugimi za pregled in dopolnjevanje. Googlove dokumente boste z lahkoto uporabljali vsi, ki ste že prej uporabljali Word. 

V času, ko sem še učila na univerzi, sem uporabljala Googlove dokumente za usklajevanje med asistenti, profesorji in dekanom. Pripravili smo si izhodiščni dokument za učni načrt in ga skupaj dopolnjevali, dokler nismo bili zadovoljni s končno vsebino. Če bi takrat že obstajalo orodje Notion, bi vse to prenesla vanj, pripravila koledar datumov ter oddaj in ga delila s študenti.

5. Google Obrazci – preizkus znanja

Google Obrazci so uporabniku prijazna verzija 1ke, za katero ste nedvomno že slišali vsi.

Googlovi obrazci so orodje, s katerim lahko v petih minutah pripravite preprost kviz ali daljši in interaktivni preizkus znanja. 

Kako izdelati digitalno kontrolko?

V sredo, 22. aprila, ob 11.00 pripravljamo enourno videodelavnico, kako izdelati digitalno kontrolko ali denimo interaktivni kviz.

Računalniški strokovnjak Jernej Porenta bo med delavnico, kjer bo predstavil osnove dela z Googlovimi obrazci (Google Forms), odgovarjal tudi na vaša vprašanja.

Če želite dostop do videopovezave, vas prosimo, da se prijavite s svojim elektronskim naslovom.

Časoris

6. Google Foto – deljenje fotografij in video vsebin

Orodje Google Foto vam olajša deljenje fotografij in video vsebin.

Svoj pametni telefon ali tablico si nastavite tako, da avtomatsko shranjuje fotografije in video v vaš račun. Od tam naprej pa lahko vsebine delite z enim klikom. 

7. Google Koledar – obveščanje in urniki

Za vse konference in pomembne datume lahko ustvarite koledarski zapis v Google Koledar. Zapisu dodajte učence in nastavite opomnike ter tako poskrbite, da nihče ne bo imel izgovora, da je zamudil oddajo domače naloge, ker ni dobil povabila ali opomnika. 

Pomembnejše datume sicer vedno vpišem v Notion, se pa ne zanašam, da bodo vsi učenci redno spremljali Notion. Zato jim še posebej pripravim zapis v Googlovem koledarju, ki omogoči prejemanje avtomatskih obvestil in opomnikov tudi na njihov e-naslov.

8. Google Disk – oddajanje nalog

Kot shranjujete dokumente na svoj računalnik, jih lahko shranite tudi v oblak ali na Google Disk in delite z drugimi. Lahko si pripravite mape in jih delite z učenci, ti pa potem vanje lahko sami naložijo in oddajajo svoje naloge.

Pred začetkom semestra sem ponavadi pripravila strukturo, v kateri je vsakdo našel svojo mapo. Študentom sem poslala tudi navodila, kako preimenovati dokumente, kadar jih oddajajo.

Prednost Googlovega diska je v tem, da sem videla, kdaj so posamezni študenti oddali naloge. V primeru, da je kdo po pomoti kaj izbrisal, sem lahko poiskala dokumente in jih obnovila, saj sem bila njegova lastnica.

9. Miro – skupna tabla

Za bolj napredne skupine in učitelje, ki jim Googlovi dokumenti ne omogočajo dovolj kreativnega prostora, je tu Miro.

Miro je interaktivna tabla, na kateri lahko sodeluje več uporabnikov. Omogoča risanje diagramov, postopkov, miselnih vzorcev, idej. 

Sama jo uporabljam pri skupinskem delu na daljavo, ko imamo videokonferenco, in hitro skiciram, kaj se pogovarjamo, tako da vidijo tudi ostali, ali pa skupaj zapisujemo ideje.

Miro omogoča tudi izvoz PDF dokumentov, ki jih lahko potem učenci naložijo na Google Disk.

10. YouTube – video tutoriali

YouTube nedvomno uporabljate vsi za spremljanje video vsebin, poslušanje glasbe ali učenje.

V primeru, da bi učencem radi vnaprej pripravili navodila v obliki videoposnetka, nam YouTube lahko služi kot virtualna učilnica, kamor naložimo video učne ure za učence.

Poiščete lahko tudi druge vsebine in pripravite tako imenovano »playlisto« ali pa kanal, kamor naložite svoje video vsebine.

Takšnega učnega pristopa seveda ne boste uporabljali vsi, je pa lahko zelo koristen za tiste, ki so vešči snemanja video vsebin in njihove priprave za večkratno uporabo. Tukaj najdete navodila, kako ustvarjati video vsebine za YouTube.

Za konec

Učitelji smo zgled učencem. Bolje ko smo opremljeni in organizirani mi, bolje bodo tudi učenci.

Spletna orodja niso zgolj za zabavo, ampak nam lahko močno pomagajo pri vsakodnevnem učenju. Še več – učenci bodo tako pridobili znanje o najmodernejših orodjih in jih bodo znali prilagoditi svojemu delu in sodelovanju na daljavo. To pa je danes stalnica tudi v poslovnem svetu.

Veselo in organizirano učenje na daljavo vam želim!

Pika Žvan

Raziskovalka prihodnosti, ki oblikuje orodja sedanjosti in išče inspiracijo v oblikovanju preteklosti.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa