Časoris
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Za na luno

Dragi moji mulci …

V bistvu bi se moral tale naslov glasiti: Dragi moji odrasli.

Zakaj? Ker se tole tiče vseh nas. Odraslih skoraj malo bolj.

Stvar je namreč takšna, da sem zadnjič ugotovila hudo zaskrbljujočo stvar.

Zgodilo se je takole. Najprej sem svoje mulce – petošolce vprašala, če so na socialnih omrežjih na spletu že kdaj napisali kakšen grd komentar.

Zmedeno so me pogledali, češ … »Učiteljica, ste padli z lune? Mi tega ne počnemo. Grde komentarje pišejo samo odrasli. In tisti, ki jim je dolgčas v življenju.«

Čeprav sem se počutila rahlo za luno, sem jih zadovoljno potrepljala po ramenih in ponosno odkorakala iz šole. Prihodnost je v dobrih rokah. Zmagali smo! Prijaznost bo zmagala!

Nakar sem čez dva tedna enako vprašanje zastavila višješolcem. Ti so me zmedeno pogledali, češ … »Učiteljica, ste padli z lune? To je pa ja naredil že čisto vsak. Tisti, ki pa danes pravi, da ni, pa laže. Grdi komentarji pa res niso nič takšnega.«

Čeprav sem se počutila, kot da sem res ravnokar padla z lune in trdno pristala na riti, sem jih zaskrbljeno potrepljala po ramenih, iz šole pa odkorakala precej poklapano.

Je prihodnost res v dobrih rokah? Smo res zmagali? Bo prijaznost res zmagala?

Bolj ko sem razmišljala, kaj se zgodi v tem vmesnem obdobju od petega razreda pa tja do malo starejših učencev, bolj me je navdajala misel, da smo za to najbolj krivi odrasli.

Mulci v teh letih postanete bolj redni uporabniki spleta in družbenih omrežij in ko gledate videe, berete tudi komentarje. Itak. Ti so ta najbolj zanimiv del nekega videa ali objave, ane? V bistvu so najpomembnejši del.

In kakšni so ti komentarji? Komentarji, ki jih pišemo večinoma odrasli? Komentarji, zapisi na fbju? Komentarji na slovenskih straneh TikToka?

Pa jih dajte enkrat za hec prešteti. Sama sem hitro končala, ko sem štela tiste ta pozitivne.

In potem me je resnično, resnično zaskrbelo, kam smo zajadrali kot družba, če je za 13-letnike nekaj najbolj običajnega, da nekomu javno napišejo, da je butast, grd in smotan (samo, da je treba to še krepko postopnjevati).

Čas je, da nekaj naredimo, dragi odrasli. Zato, da bodo to naredili tudi naši mulci. Zato, da bo prihodnost v dobrih rokah. Da bomo zmagali! Da bo zmagala prijaznost!

In da ne bomo vsi skupaj odkorakali na Luno.

Bodimo prijazni!

Vaša Tršica Nina

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa