fbpx
Časoris
Martin Shkreli na internetu. Foto: Uredništvo

Vse se vrača, vse se plača

Veliko je pregovorov, ki pravijo, da se iz dobrega rodi dobro, iz slabega pa slabo.

Kdo seje veter, žanje vihar.

Vse se vrača, vse se plača.

Za vsako rit raste palica.

Če dovolj dolgo sediš ob reki, bo ta naplavila trupla sovražnikov.

Da nas karma preganja vse življenje in nas prej ali slej tudi dohiti, je te dni izkusil mlad, nadut in pohlepen podjetnik, ki je mislil, da bo zlahka služil na račun drugih.

Martin  Shkreli je poleti kupil pravice za izdelavo zdravila za zdravljenje okužb s paraziti. Zdravilo uporabljajo že 62 let in je namenjeno predvsem dojenčkom in ljudem z oslabelim imunskim sistemom (na primer obolelim za aidsem).

Njegovo ceno je dvignil v vrtoglave višine. To je lahko naredil legalno, ker je izkoristil luknje v sistemu, ki je bil narejen za zaščito potrošnikov.

Namesto 13,50 dolarjev (12 evrov) je za eno tableto začel zaračunavati 750 dolarjev (680 evrov).

Računal je na to, da ga druga farmacevstka podjetja ne bodo začela izdelovati, ker so postopki za registracijo novih zdravil zapleteni.

Dejanje je sprožilo plaz ogorčenja in celo kandidatka za ameriško predsednico Hillary Clinton je obljubila, da bo poskusila preprečiti podobna ravnanja v prihodnosti. V Ameriki so namreč zaznali vse več poskusov takega ravnanja, ki je morda legalno, ni pa etično.

Potem pa je drugo farmacevtsko podjetje sporočilo, da bodo tudi oni začeli izdelovati to zdravilo. Tabletka bo stala samo en dolar.

Prepričani so, da bodo še vedno zaslužili dovolj denarja. S svojo odločitvijo so predvsem hoteli popraviti škodo, ki jo delajo pohlepni fantje, kot je Martin Shkreli, pravi direktor podjetja Imprimis Martin Baum.

Tako je palica zrasla tudi za mladeniča brez vrednot, ki je mislil, da pravila zanj ne veljajo.

 

Slovarček

Karma je v indijskih religijah izraz za dobra in slaba dejanja človeka, ki vplivajo na njegovo usodo ob ponovnem utelešenju.

Legalno pomeni, da je v skladu z zakoni in predpisi.

Etično pomeni, da je ravnanje v skladu s pravili o tem, kaj je prav in kaj ni.

 

Za razmislek

  1. Kaj nam sporočajo pregovori?
  2. Zakaj je treba pravila spoštovati?
  3. Ali poznaš še kakšen primer, ko so se dobra dejanja pozlatila, slaba pa bila kaznovana?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.