fbpx
Časoris
Kakšna bodo pa tvoja obarvana velikonočna jajčka? Vir: Pixabay
Kakšni bodo pa tvoji velikonočni pirhi? Vir: Pixabay

Velika noč v krogu družine

Da bi preprečili širjenje okužb s koronavirusom, že nekaj tednov veljajo številni omejitveni ukrepi. Ob tem imamo na trenutke občutek, kot bi se svet ustavil.

A vendar se vrti.

21. marca smo tako kot vsako leto doslej vstopili v koledarsko pomlad. V tem tednu smo prvič v tej pomladi zrli v polno luno. In tako kot minula leta bomo na prvo nedeljo po prvi polni pomladanski luni tudi letos praznovali veliko noč.

Na veliko noč se kristjani veselijo Jezusovega vstajenja od mrtvih.

Običajno ta praznik počastijo s sodelovanjem pri različnih obredih v cerkvi.

S pripravami začnejo že teden dni pred veliko nočjo. Na nedeljo, ki jo imenujejo cvetna nedelja, prinašajo v cerkev butare. Letos so morale svoja vrata zapreti tudi cerkve, zato so verniki v nedeljo ostali doma.

Velika noč bo letos še bolj družinski praznik kot običajno. Vir: Pixabay

Škofje poudarjajo, da napotilo #ostanidoma zapoveduje odpoved vseh skupnih obredov. Verniki so morali zato doma praznovati tudi veliki četrtek. Običajno se na ta dan zberejo zvečer v cerkvah, kjer je duhovnik po Jezusovem zgledu svojim učencem umil noge.

Doma bodo tudi danes, na veliki petek, ko se spominjajo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Na ta dan cerkveni zvonovi običajno niso zvonili, so se pa verniki zbirali ob molitvah križevega pota.

Zaradi epidemije odpadejo še blagoslovi jedi dan pred veliko nočjo in vsa praznovanja na dan velike noči. Papež bo vernike nagovoril iz notranjosti bazilike Sv. Petra, ne z njenega balkona.

A velika noč kljub epidemiji ne odpade!

Kristjani pravijo, da še vedno verjamejo v Jezusovo vstajenje, zato bodo barvali jajčka, ribali hren, pekli potice in se veselili.

Tudi v krogu družine si je mogoče pričarati lepo praznično vzdušje.

Za razmislek

  1. Kako običajno praznuješ veliko noč?
  2. Kako boš veliko noč praznoval letos?
  3. Zakaj je pomembno, da so vrata zaprle tudi cerkve?
Mojca

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala.

Zakaj podpreti Časoris?

Vreme

Ljubljana, Slovenija
Sunny
17°C
 

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.