fbpx
Časoris
V YouTubu uporabnikom omogočajo označevanje spornih vsebin z zastavicami. Vir: Flickr
V YouTubu uporabnikom omogočajo označevanje spornih vsebin z zastavicami. Vir: Flickr

V YouTubu želijo za varnost poskrbeti tudi s pomočjo tehnologije

Verjetno ste že kdaj pomislili, kako lepo bi bilo na svetu, če ne bi obstajalo nič slabega. Kako lep bi bil ta svet brez nevarnosti!

V resnici pa moramo na svojo varnost nenehno paziti, in to tako v resničnem življenju kot na spletu.

YouTube je eno tistih spletnih mest, ki ga vsi uporabljamo, lahko nam je v veliko zabavo, a skriva tudi pasti.

Velika večina uporabnikov je prijaznih. A med njimi so tudi takšni, ki objavljajo strašljive posnetke.

Prav zato se lahko zgodi, da otroci nehote naletijo na posnetke, ki zanje niso primerni in ki jih niso želeli videti. Mnogi so poročali, da so se ob njih počutili nelagodno, celo prestrašeno.

V YouTubu pravijo, da na svoji platformi ne želijo videoposnetkov z nasilnimi ali drugimi neprimernimi vsebinami. Kljub temu pa jih nekateri vedno znova objavljajo. Morda zanalašč morda pa tudi zato, ker ne vedo, da je njihova vsebina sporna.

V YouTubu so se zato odločili, da bodo uporabnikom pomagali. Najprej so uporabnikom omogočili označevanje neprimernih vsebin. Ti lahko z zastavico označijo, katero od vrednot naj bi objavljena vsebina kršila. Pomagajo jim tudi strokovnjaki, ki spremljajo posnetke in jih po potrebi odstranijo.

Seveda pa v YouTubu želijo, da uporabniki sploh ne bi videli spornih posnetkov, zato so letos začeli uporabljati poseben računalniški program, ki zaposlene opozori na sporne posnetke. Ti si jih nato ogledajo in po potrebi odstranijo.

V treh mesecih so odstranili približno 8 milijonov videoposnetkov, so pred kratkim sporočili. Več kot polovico so jih odstranili, še preden jih je videlo 10 obiskovalcev.

 

Za razmislek

  1. Si na YouTubu že zasledil sporne vsebine?
  2. Zakaj je prav, da na sporne vsebine opozorimo?
  3. Kaj so zate sporne vsebine?

***

Rubrika Tehnologija nastaja v sodelovanju s podjetjem A1. Vsebine izbiramo in pripravljamo v uredništvu.

Zadnja sprememba 22. 12. 2018

Mojca

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.