fbpx
Časoris
Odprle so se prijave za zdravstvena letovanja. Vir: Adobe Stock
Mnogi otroci se veselijo počitnic na morju. Sedaj so se odprle prijave tudi za zdravstvena letovanja. Vir: Adobe Stock

V hribe ali na morje? Odprte so tudi prijave za zdravstvena letovanja

Komaj se je spet začela šola, ti pa že razmišljaš o počitnicah?

Nič nenavadnega, to poleg tebe počne še marsikdo.

Kaj te letos čaka? Morda tabor s taborniki ali skavti, jezikovni, plavalni ali teniški tečaj? Ustvarjalne delavnice v mestu, skrb za živali na podeželju? Kolonija na slovenski ali hrvaški obali?

V Mestni občini Ljubljana so kot vsako leto pripravili pester nabor počitniških delavnic in varstva. Tudi v nekaterih drugih krajih so za otroke pripravili različne organizirane dejavnosti.

Počitnice na Divje.
V Mali ulici so pred leti pripravili počitnice Na divje, letos pa prvič ponujajo počitnice Na vrtu. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Številni pa boste vsaj nekaj dni preživeli tudi v kolonijah, ki jih organizirajo društva, zbrana v Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

Sedaj so prijave končno odprte tudi za vse tiste, ki boste šli na zdravstveno letovanje. Tega vsako leto sofinancira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). To pomeni, da del stroškov za kolonijo krije ZZZS, del pa starši.

Pogoji za udeležbo na zdravstvenih letovanjih tudi letos ostajajo enaki.

Morje
Otroci se morda najbolj razveselijo počitnic na morju. Foto: Sonja Merljak/Časoris

»Zdravstvenega letovanja se lahko udeležijo tisti otroci, ki imajo v medicinski dokumentaciji zapise o večkratni hospitalizaciji. To pomeni, da so bili od 1.  3.  2019 do 7. 2. 2020 najmanj dvakrat v bolnišnici. Udeležijo se ga lahko tudi tisti, ki so bili v tem obdobju pogosteje bolni, kar pomeni, da imajo v dokumentaciji dva in več zapisov,« pravi Damjan Kos iz ZZZS.

Zavod bo letos za otroke, ki bodo od zdravnikov prejeli ustrezno potrdilo, sofinanciral ceno letovanja v višini 27,77 evra na dan. Za desetdnevno bivanje enega otroka bo tako prispeval 277,70 evra.

»Načrtujemo, da bomo 6.648 otrokom, ki se bodo udeležili zdravstvenih letovanj, zagotovili 1.846.149,60 evra,« še dodaja Damjan Kos.

Za razmislek

  1. Kje najraje preživljaš počitnice?
  2. Se česa posebej veseliš?
  3. Ti je bolj všeč, da imaš čas zase ali da sodeluješ v organiziranem programu?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.