Časoris

Uredniška politika

Časoris je mednarodno nagrajen spletni časopis za otroke. Otroke navdihuje in spodbuja, da postanejo informirani, aktivni, sočutni in odgovorni državljani sveta.

V njem in v Časorisovi aplikaciji za mobilne naprave vsak dan objavljamo brezplačne kratke, aktualne, zanesljive in verodostojne novice iz Slovenije in sveta, pa tudi informacije o športnih in kulturnih dogodkih ter o znanstvenih odkritjih.

Otroke zanima, kaj se okoli dogaja, in od nas pričakujejo aktualne, verodostojne in točne informacije. Svet, v katerem živimo, predstavljamo na preprost in razumljiv način. Prispevki so napisani v jeziku, ki je otrokom prijazen, in pospremljeni z vprašanji za razmislek.

Med prebiranjem Časorisa se otroci učijo tudi, kaj so novice ter kako razumeti medije in njihove vsebine. S tem spodbujamo kritično razmišljanje in jih učimo, kako naj informacije iz medijev uporabijo v resničnem svetu.

Novinarji in zunanji sodelavci spoštujemo Kodeks novinarjev Slovenije in smo zavezani profesionalnim novinarskim standardom.

Med drugim smo dolžni:

  • preveriti točnost zbranih informacij in skrbeti, da se izogibamo napakam,
  • navesti vir informacij,
  • spoštovati človekove pravice, vključno s pravico do zasebnosti,
  • izogibati se rasnim, spolnim, starostnim, verskim, etničnim, geografskim stereotipom ter stereotipom, povezanim s spolnimi nagnjenji, invalidnostjo, fizičnim videzom in socialnim položajem.

Sledimo tudi Smernicam za poročanje o otrocih. Te določajo, da so otroci osebe mlajše od 18 let. Novinarjem med drugim nalagajo, da skrbno varujejo otrokove osebne podatke, a dopuščajo, da lahko v vsakdanjih življenjskih situacijah, v katerih objava prispevka ne bi ogrozila otrokove koristi, razkrijejo njegovo identiteto. Gre za udejstvovanje in dosežke otrok na področjih športa, kulture, raziskovanja in drugih dejavnosti.

Brez kakovostnega novinarstva ni demokracije niti svobode.