fbpx
Časoris
Vera Humar in njeni učenci. Foto: Uredništvo.

Učiteljica Vera in njeno veselje do dela z otroki

»Da imaš čast učiti otroke, je nekaj najlepšega,« pravi učiteljica Vera Humar.

O svojem poklicu in poslanstvu je učiteljica 2. b. na OŠ Hinka Smrekarja v Ljubljani, ki je v učilnico prvič stopila pred šestintridesetimi leti, spregovorila ob svetovnem dnevu učiteljev.

Kako je biti učiteljica v današnjem svetu?

Čas svoje prinese, ampak da imaš čast in da ti starši zaupajo svoje otroke, da jih učiš in jim daješ znanje, je nekaj najlepšega. Zdi se mi, da se vloga učitelja ne spreminja, ostaja ista. Daješ znanje, si Brahman.

So se otroci vseh teh letih spremenili? So drugačni kot takrat, ko ste bili še začetnica?

Takrat so bili drugače zreli. Devetletka jim je vzela eno leto otroštva, sproščenosti. Učni načrt se je v primerjavi z začetkom zelo spremenil, postal je bolj zahteven. Zdaj ocenjujemo že v tretjem razredu, se pravi, da imamo za opismenjevanje dve leti, namen devetletke pa je bil, da imamo za to tri leta. Snov stiskajo in vidim, da je otrokom narejena velika škoda, ker nimamo časa ponotranjiti učne vsebine, ampak bezljamo kot brzovlak skozi njih. Ampak vseeno poskušamo ohraniti možnost, da so še malo otroci, ker se mi zdi, da izgubljajo, kar je nam bilo dano − da smo lahko še eno leto otroci.

Kaj vas navdihuje, kaj vsako jutro požene novemu dnevu naproti? Česa se vsak dan znova razveselite?

Veselje do dela z otroki in s starši.

Če hočeš delati z otroki, jih moraš imeti brezpogojno rad. Sprejeti jih moraš, take kot so. Vsak učitelj bi moral imeti ta svoj notranji pedagoški etos, ki pa ga pedagoška akademija ne more dati.

Makarenkova Pedagoška pesnitev je bila moja popotnica. To je nora knjiga o tem, kako je Makarenko v Rusiji zbral otroke, ki so jih vsi zapustili, ker je v njih videl ljudi. Kaj je z njimi naredil! Ko prebereš to knjigo, vidiš, ali si za učitelja ali nisi.

Če bi lahko izbirala, bi bila učiteljica tudi v naslednjem življenju.

Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.