fbpx
Časoris
Učiteljica Jerneja Žagar ob starem kolesu. Vir: OŠ bratov Letonja

Učiteljica, ki restavrira stara kolesa

Da ne počnete zanimivih stvari le otroci in mladi, dokazuje tudi tale zapis mladih novinark iz Osnovne šole bratov Letonja, ki so predstavile učiteljico Jernejo Žagar.

Poleg tega, da poučuje v 5. razredu, počne še kup zanimivih stvari. In ena najbolj nenavadnih je restavriranje starih koles.

Naša učiteljica Jerneja nam je zaupala, da je eden njenih najlepših spominov na  otroštvo, kako je bilo najbolj imenitno, kadar je prišla njena teta s kolesom ponjo v vrtec, potem pa jo je še stric peljal v klet, kjer je »šraufal« kolesa.

In že takrat je učiteljica govorila, da se bo s tem kolesom nekoč vozila.

Po tetini smrti je kolo čakalo na trenutek, ko je pričela z restavriranjem.

Najprej je začela z misijo − znamka kolesa. Po dolgem raziskovanju je ugotovila, da je njeno kolo znamke Pretis, model Vesna. Ta kolesa so izdelovali v tovarni Unis v Sarajevu.

Kmalu je med raziskovanjem naletela na somišljenike in tako so v Šmartnem ob Paki ustanovili Sekcijo ljubiteljev starodobnih koles. Družijo se na kolesarskih izletih in sodelujejo na prireditvah v kraju in okolici.

Tako komaj čakamo, da se naša učiteljica kdaj pripelje v šolo z enim od svojih starodobnih koles.

stara kolesa1
Jerneja Žagar in staro kolo. Vir: OŠ bratov Letonja.
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.