fbpx
Časoris

Tudi dekleta letijo in drvijo, mar ne?

Si že kdaj stala na vrhu smučarske skakalnice? Te je v trebuščku zvijalo od višine? Brez skrbi. To je povsem naravno!

Smučarski skakalci, ki tekmujejo na takšnih napravah, le postopno povečujejo višino odskočišča in skakalne daljave. Na prvih treningih skačejo na majhnih skakalnicah, potem na nekoliko večjih in šele kasneje na zares velikih skakalnicah.

Da se smučarski skakalec dobro odrine, potrebuje moč. Najbrž so zato dolgo časa v tem športu tekmovali le moški. Toda časi se spreminjajo in danes trenirajo in skačejo tudi ženske.

Tekmovanja v svetovnem pokalu v smučarskih skokih za ženske potekajo od leta 2011. Dve tekmi priredimo tudi v Sloveniji, na skakalnici na Ljubnem ob Savinji. Najboljše skakalke skačejo tudi prek 90 metrov. Rekord skakalnice je s skokom 95,5 metrov lani dosegla domača skakalka Maja Vtič.

Tudi to soboto in nedeljo so dekleta skakala zelo daleč. Ema Klinec je zasedla peto mesto.

Na tekmah se zbere tudi do 20 tisoč gledalcev. Skoki na Ljubnem so kot praznik: vsi se veselijo in navijajo.

Organizatorji posebej poskrbijo tudi za otroke. V bližnjem zabaviščnem parku pripravljajo različne snežne vragolije. Za tiste, ki bi tudi sami radi okusili smučarske skoke, imajo na Ljubnem pripravljeno mobilno skakalnico Francija Petka.

Ta konec tedna pa se je posebej izkazalo še eno dekle. Ilka Štuhec je osvojila zlato kolajno na svetovnem prvestvu v smuku. To je 21. kolajna za Slovenijo na svetovnih prvenstvih in šesta zlata.

 

Slovarček

Smučarski skoki so športna panoga, v kateri se skakalec spusti po zaletišču skakalnice in poskuša skočiti čim dlje.

Mobilna skakalnica je manjša skakalnica, nameščena na avtomobilu.

 

V razmislek

1. Kako daleč skočiš, če se sonožno odrineš iz mesta?

2. Se bojiš višine?

3. Ali misliš, da so lahko ženske prav tako dobre skakalke kot moški?

Mojca

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.