TOM telefon za težave otrok

Facebooktwittergoogle_plus

Če so otroci v stiski, imajo probleme s seboj, z družino, s prijatelji ali sošolci, lahko pokličejo TOM telefon na številko 116 111.

Prisluhnil jim bo eden od 120 prostovoljnih svetovalcev, ki so na voljo vsak dan med 12. in 20. uro.

Telefon za otroke in mladostnike pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije deluje že od leta 1990 in je te dni praznoval svoj 25. rojstni dan.

Je prva pomoč za otroke s težavami, saj marsikdo lažje zavrti telefonsko številko, kot obišče socialno delavko ali zdravnika. Obenem bo ostal anonimen. To pomeni, da nihče ne bo vedel, da je poklical.

Ker nekateri lažje sprašujejo prek spleta, sta na spletni strani www.e-tom.si na voljo tudi spletni obrazec in spletna klepetalnica.

Otroci najpogosteje pokličejo na TOM telefon zaradi tem, povezanih z odraščanjem. To so: ljubezen, telesni razvoj in spolnost, vrstniki, družina in šola, telesne in psihološke težave, odvisnost in zlorabe, pa tudi razmišljanje o samomoru in socialna stiska.

Otroci so pogosto v hudi stiski tudi zaradi ločitve staršev, zato so letošnji rojstni dan v TOM telefonu obeležili s pogovorom, kako jim pomagati.

Mladi in odrasli pa lahko na tej številki dobijo še informacije in nasvete, kako varno in odgovorno uporabljati internet in ostale nove tehnologije.

 

Slovarček

Svetovalec daje strokovna mnenja ali nasvete.

Če te nekaj tare, pomeni, da si zaradi nečesa nesrečen.

 

Za razmislek

  1. Ali tudi tebe kdaj kaj tare?
  2. Komu se zaupaš v takih primerih?
  3. Bi ti morda lahko pomagali svetovalci na TOM telefonu?
image_print
Facebooktwittergoogle_plus
nasiljeotrocistiskaTOM telefonZPMS

Sonja • 24. 11. 2015


Prejšnja objava

Naslednja objava

Dodaj odgovor