fbpx
Časoris
Kaj otroci menijo o volitvah v evropski parlament? Vir: AV Servis EU
Vir: AV Servis EU

Tokrat bi šel volit!

Že od ranega otroštva nas učijo, naj bomo angažirani. Dejavni. Naj nam bo mar.

Toda kako naj to dosežemo? S prostovoljnim delom? Z učenjem?

Z znižanjem starosti volivcev? 

Zakon trenutno žal preprečuje, da bi mlajši od 18 let na evropskih volitvah izrazili svoje mnenje, kar nam hkrati jemlje možnost izbire, v kakšni Evropi bomo živeli prihodnja leta. 

Naše mnenje v politiki do našega 18. rojstnega dneva nima praktično nobene teže.

A ob tem nam vsi dopovedujejo, da bi morali razmišljati kritično in poskušati vplivati na svetovne probleme v zvezi z delovnimi mesti, delom, varnostjo, preseljevanjem in podnebnimi spremembami. 

Kako naj se lotimo teh pomembnih težav, če pri njihovem reševanju nimamo besede? 

Najstniki neprestano iščemo poti, s pomočjo katerih bi lahko izrazili svoje mnenje in bili dejavni v smeri, ki bi vodila Evropo tja, kamor si želimo. 

Evropska unija z neštetimi priložnostmi za izobraževanje in zaposlitev gotovo igra bistveno vlogo v našem življenju, zato moramo poskrbeti, da bo tako tudi ostalo. 

To lahko dosežemo, če bo starostna meja za udeležbo na volitvah nižja.

Če bi nam omogočili udeležbo na volitvah v evropski parlament, ki bodo v Sloveniji 26. maja, že pri starosti 16 let, bi se udeležba na volitvah samo v Sloveniji povečala kar za 37 tisoč mladih. 

Mladostniki začnemo pri 16 letih prevzemati pomembne odgovornosti. Lahko opustimo šolanje, si poiščemo službo, plačevati moramo davke in dana nam je možnost opravljanja vozniškega izpita za nekatere kategorije vozil. 

Pri toliko odgovornostih bi gotovo znali izraziti tudi mnenje o tem, v katero smer naj se v prihodnjih letih razvija Evropa. 

Pa vendar to ni edina možnost. Kako bi bilo, če bi mladim dali nekaj priložnosti za glasovanje o specifičnih zakonih? Na primer o enakih pravicah študentov do izobraževanja? 

Take priložnosti bi nas opogumile, da bi želeli biti informirani in dejavni že zelo zgodaj. 

Kadar upanje ne zadostuje, bi morali imeti priložnost za spremembe, in dejstvo je, da je ena od teh priložnosti možnost udeležbe na volitvah.

Nikita Arefyev, Val Jenko, 8. razred, mednarodni program, OŠ Danile Kumar, Ljubljana

Časoris

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.