fbpx
Časoris
Tek dijakinj. Foto: Uredništvo

Tekli so za tiste, ki ne morejo teči

Si predstavljate, kako je, ko ves svet preplavijo tekači?

To se je zgodilo včeraj, ko so tekli v Ljubljani in v Limi, v Melbournu in v Milanu. Tekači so na vseh šestih celinah štartali sočasno: eni ponoči, drugi podnevi, eni pomladi, drugi jeseni.

Po vsem svetu je namreč potekal dobrodelni tek Wings for Life (Krila za življenje).

To je edinstveni dogodek na svetu, saj je to simultani svetovni tek.

Tekači so s svojo startnino prispevali k iskanju zdravila za poškodbe hrbtenjače. Tekli so torej za tiste, ki sami ne morejo teči.

A to ne pomeni, da invalidi na vozičkih niso sodelovali. Tudi oni so se podali na progo in z vozički tekmovali s tekači.

V Ljubljani je bil štart teka na Kongresnem trgu.

Posebnost prireditve je, da tekači vedo, kje štartajo, ne pa tudi, kje bodo s tekom končali. Tekmovanje namreč poteka tako, da pol ure po signalu za štart uradna zasledovalna vozila začnejo zasledovati tekače. Ti pa jim poskušajo ubežati.

Hitrost vozil se na določenih intervalih povečuje. Ko vozilo prehiti tekača, je njegovo tekmovanje končano. Lahko se vrne na štart, kjer sledi praznovanje.

 

Slovarček

Startnina je znesek, ki ga tekmovalec plača za nastop na tekmovanju.

 

Za razmislek

  1. Ali poznaš koga, ki ne more teči?
  2. Kaj se mu je zgodilo?
  3. Zakaj je bil za ene tekače štart pomladi, za druge jeseni?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.