fbpx
Časoris
Teden možganov in sanje. Vir: Wikihow
Teden možganov in sanje. Vir: Wikihow

Teden možganov: Na sanjah svet stoji

Otroci velikokrat sanjate, da vam ni treba v šolo. Danes se vam zaradi stavke učiteljev te sanje uresničujejo.

A prosti dan lahko izkoristite tudi za kaj zanimivega in poučnega, denimo za raziskovanje sanj.

Učitelji namreč stavkajo sredi posebnega tedna, ki mu pravimo Teden možganov. Letos je ta namenjen prav sanjam.

V sanjah se nam zgodi marsikaj: lahko letimo, čaramo ali se spremenimo v žival. A čeprav imamo vsako noč celo do šest različnih sanj, se jih zjutraj pogosto ne spomnimo več.

Sanje so že stoletja zanimive za različne raziskovalce. Biologi se denimo osredotočajo na dogajanje v možganih med sanjanjem, psihologi pa na njihove vsebine in pomen.

Psiholog Sigmund Freud je verjel, da se nam v sanjah izpolnijo skrite želje. Prepričan je bil, da odražajo naše misli in čustva in da v njih lahko najdemo globlji pomen.

Drugi trdijo, da sanje nimajo skritega pomena. Čez dan naši možgani sprejmejo na tisoče novih informacij, s pomočjo sanj pa jih ponoči predelajo in uredijo.

Kljub tem razlikam se raziskovalci strinjajo, da ne razumemo še čisto dobro, zakaj spimo in zakaj sanjamo.

V letošnjem Tednu možganov, ki so ga naslovili Na sanjah svet stoji, zato med drugim iščejo odgovore na vprašanja Kaj so sanje? Čemu služijo? Zakaj moramo tretjino življenja prespati?

Prireditelji Tedna možganov niso pozabili niti na otroke. Včeraj so zanje pripravili  delavnice, na katerih so se pogovarjali o dobrih spalnih navadah in sanjarili o tem, na kakšen način nam možgani pomagajo graditi prihodnost. Na likovni delavnici pa so izdelovali lovilce sanj in svoje sanje poskusili narisati.

Naši možgani so res ena skrivnostna želatinasta gmota. Raziskujemo jih že mnogo let, a nas še vedno bega, kako in zakaj delujejo tako, kot delujejo.

 

Za razmislek

  1. Ali sanjajo tudi slepi ljudje?
  2. Imajo po tvojem mnenju sanje globlji pomen?
  3. Zakaj je težko v laboratoriju raziskovati sanje?
Katja

Katja

Žerjavič je znanstvenica, ki želi otrokom približati svet znanosti.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.