Svetovni gospodarski forum. Vir: Svetovni gospodarski forum/Flickr
Vir: Svetovni gospodarski forum/Flickr

V Davosu svetovni voditelji tudi o izobraževanju za službe prihodnosti

Facebooktwittergoogle_plus

V švicarskem mestu Davos so se zbrali pomembni svetovni politični in mnenjski voditelji. Pogovarjali so se o prihodnosti svetovne ureditve. Srečanja se je udeležil tudi slovenski premier Miro Cerar.

V Davosu so se med drugim veliko pogovarjali o razvoju umetne inteligence in robotov.

Jack Ma. Vir: Svetovni gospodarski forum/Flickr

Jack Ma. Vir: Svetovni gospodarski forum/Flickr

Kitajski poslovnež Jack Ma, ustanovitelj velikega spletnega podjetja Alibaba, je sodelujoče pozval k temeljitemu premisleku glede prihodnosti izobraževanja. Svet bo, je dejal, že čez trideset let precej drugačen.

»Umetna inteligenca ogroža ljudi. Zaradi razvoja umetne inteligence in robotov marsikaterega delovnega mesta ne bo več, saj bodo veliko stvari opravljali stroji.«

Tehnologija bi morala ljudem pomagati, ne pa jih ogrožati, je še dejal Jack Ma. Kljub silovitemu razvoju umetne inteligence ostaja optimističen. Tehnologija bo uničila mnoga delovna mesta, a bo ustvarila številna druga, vendar bomo morali biti zanje ustrezno izobraženi. Izobraževalni sistem se bo moral prilagoditi tehnološkim spremembam.

Po Majevih besedah ni več razloga, da bi otroke učili računati, saj so stroji pri tem veliko bolj učinkoviti. »Učiti jih moramo, da bodo zelo zelo inovativni in kreativni,« je dejal. »Tako bomo lahko poskrbeli za njihova delovna mesta.«

Dodal je, da moramo biti zelo previdni. Prva tehnološka revolucija je povzročila prvo svetovno vojno, druga drugo. Tretja bi morala bi biti vojna zoper revščino, bolezni in onesnaževanje okolja.

Bill Gates. Vir: Svetovni gospodarski forum

Bill Gates. Vir: Svetovni gospodarski forum

Pomisleke ob hitrem razvoju umetne inteligence sta že izrazila Elon Mask, ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX, in astrofizik Stephen Hawking.

Po drugi strani pa so Mark Zuckerberg iz Facebooka, ustanovitelj Microsofta Bill Gates in futurolog Ray Kurzweil med tistimi, ki verjamejo, da lahko umetna inteligenca človeštvu predvsem koristi.

 

Za razmislek

  1. Zakaj pravijo, da ima tehnologija ponavadi dve plati?
  2. Poznaš kakšno tehnologijo, ki je človeštvu bolj škodila kot koristila?
  3. Katere poklice roboti že uspešno prevzemajo?
image_print
Facebooktwittergoogle_plus
Davosizobraževanjerobotisvetovni voditeljiumetna inteligenca

Sonja • 26. 1. 2018


Prejšnja objava

Naslednja objava

Dodaj odgovor