fbpx
Časoris
Z nasmehom na obrazu je svet lepši. Vir: Pickpik
Z nasmehom na obrazu je svet lepši. Vir: Pickpik

Svet je lepši, če se smejiš

Se počutiš žalostno? Ne skrbi, vse kar potrebuješ, so pisalo in močni zobje! Kajti, ko se ti usta razširijo v nasmeh, se spremeni tudi tvoje počutje.

Pozitivno moč smehljaja je s poskusom na skupini prostovoljcev prikazala raziskovalna skupina iz Avstralije.

Zanimalo jih je, ali lahko z nasmehom vplivamo na počutje.

Nasmeh s pisalom med zobmi. Vir: Pixabay
Nasmeh s pisalom med zobmi. Vir: Pixabay

Skupino prostovoljcev so prosili, naj dajo med zobe pisalo. Tako so njihove obrazne mišice prisiljeno posnemale nasmeh. Nato so jim pokazali enake prizore kot skupini, ki ni imela pisala med zobmi.

Izkazalo se je, da so osebe, ki so imele med zobmi pisalo, v primerjavi z osebami, ki niso imele med zobmi pisala, prizore dojemale kot bolj vesele.

Prostovoljcem pa niso kazali le različnih izrazov obraza, pač pa tudi premikanje. Osebam s pisalom med zobmi se je hoja nekega človeka zdela bolj poskočna kot ljudem brez pisala.

Preverili so tudi, ali je morda pisalo tisto, ki osrečuje ljudi. Poskus so ponovili tako, da so osebe pisalo držale le z ustnicami in zato njihova usta niso bila raztegnjena v nasmeh. V tem primeru med njimi in tistimi brez pisala ni bilo večjih razlik.

Obrazne mišice, ki sodelujejo med nasmehom. Vir: Wikipedia

»Ko tvoje obrazne mišice sporočajo, da si srečen, potem svet okoli sebe vidiš bolj pozitivno,« pravi vodja raziskave doktor Fernando Marmolejo-Ramos.

Nasvet znanstvenikov je torej: naslednjič, ko se počutiš zaskrbljeno, otožno ali jezno, razširi kotičke ustnic v nasmeh in svet bo lepši!

Za razmislek

  1. Si že kdaj poskusila z nasmehom spremeniti svoje počutje?
  2. Kakšen je učinek, ko je tvoj obraz žalosten?
  3. Katere stvari te še osrečujejo?
Urša

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.