fbpx
Časoris
Foto: Driss & Marionn. CC BY-NC-SA 2.0

Superlunin mrk

Nocoj bo posebna noč.

Nocoj boste namreč imeli priložnost opazovati mrk superlune.

Pojav je lahko še posebej vznemirljiv za četrtošolce, ki se pri predmetu naravoslovje in tehnika  že ves september seznanjajo z vesoljem.

Popolni lunin mrk bo viden v noči s 27. na 28. september. Okoli 4. ure zjutraj bo viden dobro uro. Takrat bo Luna svetila rjavordeče.

Morda vam bo le uspelo prepričati starše, da vas zbudijo in vam tako omogočijo, da si ogledate ta redki pojav, ki bo prihodnjič viden šele leta 2033.

V Sloveniji bo organiziranih tudi nekaj javnih opazovanj.

Do luninega mrka pride, ker se Luna pri svojem kroženju okoli Zemlje skrije za Zemljo. Zato je nekaj časa ne moremo videti. Polna luna je takrat, ko so Sonce, Zemlja in Luna poravnani. Superluna pa je pojav, ko je Luna najbližja Zemlji, zato jo zelo dobro vidimo. Takrat se nam tudi zdi, da je precej večja kot običajno.

Letos bo to že drugi popolni lunin mrk, vendar niso vsi vedno vidni tudi v Evropi.

Če boste spremljali superlunin mrk, nam pišite na urednik@casoris.si in pošljite fotografijo. Z veseljem jo bomo delili z drugimi.

 

Slovarček

Ko je luna najdlje od nas, je v točki, ki ji pravimo apogej. Ko je najbližje, je v točki, ki ji pravimo perigej.

 

Za razmislek

  1. Na katere naravne pojave vpliva Luna?
  2. Ali veš, zakaj včasih rečejo, da nekoga nosi luna?
  3. Kako pogosti so lunini mrki?
Sonja

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje). Pridruži se nam!

Sledi nam

Naj ti ne bo nerodno, pridruži se nam. V Časorisu smo radovedni, radi spoznavamo otroke in se veselimo novih bralk in bralcev.