Časoris
Dobitniki medalj v Riu. Vir: OKS
Dobitniki medalj v Riu. Vir: OKS

Zmagoslavje v Riu

V Riu slavimo tudi Slovenci.

Športniki so odpotovali v Brazilijo z upanjem, da se bodo vrnili z eno kolajno. Že v prvem tednu so osvojili kar tri.

Zlato medaljo v judu v kategoriji do 63 kilogramov si je priborila Tina Trstenjak, bronasto pa v kategoriji do 78 kilogramov Anamari Velenšek.

Kajakaš Peter Kauzer pa je v slalomu na divjih vodah osvojil srebro.

V prvih olimpijnskih nastopih so se izkazali tudi rokometaši, ki so bili kar trikrat boljši od nasprotnika. Porazili so jih šele Nemci.

Dobro kaže tudi jadralcu Vasiliju Žbogarju, vendar moramo zanj, tako kot za rokometaše in še nekatere druge slovenske reprezentante, še stiskati pesti.

Pozornost tujih navijačev je bila na letošnjih olimpijskih igrah usmerjena v številne športne junake. Med njimi so še posebej izstopali:

  • Američanka Simona Biles, ki je z blestečimi nastopi v parterju, na gredi in preskoku postala najboljša gimnastičarka vseh časov;
  • Američan Michael Phelps, ki se je vrnil v plavalni bazen in spet zmagal, to pot kar dvakrat. Phelps je dobitnik največjega števila kolajn na olimpijskih igrah. Doslej jih je zbral 28, od tega 23 zlatih;
  • Sirka Jusra Mardini, ki je tekmovala v disciplinah sto metrov delfin in sto metrov prosto. Njena zgodba je navijače spomnila na stisko mnogih, ki so morali zaradi vojne ali nasilja zapustiti dom. Osemnajstletna plavalka je avgusta lani tri ure v morju potiskala čolniček z dvajsetimi begunci, preden so dosegli obalo. Poleg nje so v ekipi beguncev športnikov, ki nastopajo pod olimpijsko zastavo, še tekmovalci iz Etiopije, Južnega Sudana in Demokratične republike Kongo.

 

Za razmislek

  1. Čemu se morajo odreči športniki, da lahko dosegajo vrhunske rezultate?
  2. Kdo jim najpogosteje stoji ob strani?
  3. Čemu bi se ti odrekel, da bi dosegel svoj cilj?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.